06:57:55 25.04.2024
Stiri

OPINIE // „Putem spune că Dodon va fi din nou PIERZĂTORUL DE SERVICIU, va suferi o nouă înfrângere în lupta cu PD”

Politică 19.12.2017 18:42 Vizualizări2198 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Putem spune că Dodon va fi din nou PIERZĂTORUL DE SERVICIU, va suferi o nouă înfrângere în lupta cu PD”


„Știrea zilei în R. Moldova este înlocuirea a șase miniștri. O remaniere guvernamentală importantă, care a fost anunțată de liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Deși Guvernul a crescut în încrederea cetățenilor, deși Moldova a avut câteva progrese consemnate atât de Comisia Europeană, cât și de FMI, liderii politici au hotărât să aducă persoane noi în Guvern. Conform liderilor politici, în acest moment se insistă pe transformarea Guvernului politic, într-unul tehnocrat. 80% din miniștri sunt de formație tehnocrată, iar cel mai cunoscut nume este cel al lui Alexandru Tănase, fost judecător și Președinte al Curții Constituționale”, scrie într-un comentariu pe site-ul stiripesurse.ro, fostul consilier al președintelui Traian Băsescu, Cristian Hrituc.

Potrivit sursei citate, în acest moment crește și rolul PPEM în actualul Guvern. „După ce portofoliul de la Ministerul Apărării a fost oferit popularilor, lui Eugen Sturza, acum este cooptat în Guvern și președintele acestui partid, Iurie Leancă, cunoscut ca un diplomat de carieră, fost premier, în mandatul căruia s-a semnat Acordul de Asociere al UE. Actuala remaniere produce efecte atât în plan politic, consolidând Alianța de Guvernare, cât și în planul imaginii publice. Este o mișcare surpriză venită să accentueze faptul că PDM încearcă să arate electoratului că vrea să guverneze profesionist, cu cei mai buni oameni din domeniu, chiar dacă ei nu sunt înregimentați politic. Dorința PDM de a puncta pe această linie se desprinde chiar din comunicarea oficială a partidului”, afirmă acesta.

Hrituc mai spune că efectele politice a mișcării făcute astăzi de democrați nu se opresc aici. „Și asta pentru că remanierea anunțată este și subiectul unui nou război între Guvern – PDM și președintele Dodon. Jocul Guvernului este previzibil. Dacă Dodon refuză semnarea decretelor, atunci premierul Filip va înainta încă o dată propunerile. În Moldova s-a creat un precedent la numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. A ajuns să fie înfrânt, iar acest lucru contează foarte mult. Electoratul își dorește ca politicianul care îi conduce să aibă mai degrabă profilul omului puternic, ce poate rezolva lucruri. Dodon a pierdut la acel moment, atât în plan intern, cât și în plan extern. Moscova a putut vedea că protejatul său nu poate face mai nimic, nici măcar pe domeniile pe care are atribuții în Constituție.

Nu știm dacă Dodon va da dovadă din nou de lipsă de strategie și va refuza de două ori la rând numirea miniștrilor sau va ceda strategic a doua oară. Adevărul este că președintele moldovean are doar mutări pierzătoare. „Lose-Lose”. Odată creat precedentul, este aproape sigur că în câteva săptămâni toți miniștri propuși azi vor intra pe poarta ministerelor, după ce probabil vor depune jurământul în fața președintelui Parlamentului.

La acest moment, putem spune că Dodon va fi din nou pierzătorul de serviciu, va suferi o nouă înfrângere în lupta cu PDM și Guvernul. Probabil multe voci vor spune că este un nou blat. Aceasta este linia de mesaj pe care optează să meargă opoziția proeuropeană sau poate și aceștia au înțeles că jocul politic este mult mai complicat, că există nuanțe și nu este totul în alb și negru”, a mai adăugat Hrituc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md