/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Politologul Dionis Cenuşă, despre schimbarea „la față” a Guvernului. Cele trei motive care au stat la baza remanierilor

missing
19 decembrie 2017, ora 18:09
  • Guvernarea are nevoie de oameni verificați, dar și mai buni decât cei care în prezent conduc cu ministerele-cheie în procesul de reforme – justiție, economie, afaceri externe etc. Totodată, Leancă, Tănase și chiar același Gaburici au rezistat în fața multiplelor presiuni publice anterioare și sunt mai acceptabili pentru imaginea guvernării, decât foștii miniștri.
  • De asemenea, PDM vrea să crediteze suplimentar ideea că ei nu guvernează singuri, ci cu alte forțe politice (PPEM). Aceasta le permite să submineze criticile despre faptul că Democrații monopolizează actul de guvernare. În realitate, chiar și această remaniere demonstrează că Vladimir Plahotniuc este acel care decide cum trebuie să arate componența guvernului.
  • Reformele necesită impulsionare. De aceea, venirea noilor-vechi miniștri, care înțeleg bucătăria guvernamentală încă din perioada când guvernul numără 16 ministere, este văzută ca o modalitate de repezi unele reforme. În fond, anume de calitatea reformelor depinde cât de credibilă este retorica pro-europeană a guvernării. Acesta constituie principalul atu al PDM, atât în relația cu UE cât și cu electoratul din țară, care aparent exprimă tot mai mult europtimism.

Potrivit lui Cenușă, durata de expirare a Guvern în formula pe care și-o dorește PDM este până în 2019, când un alt guvern va fi format în baza rezultatelor alegerilor din 2018. Expertul menționează că, pentru a asigura rezultate cât mai bune, Executivul reînnoit va fi forțat de către Plahotniuc și PDM să livreze mai mult decât cel anterior.

Reamintim că, șapte membri ai cabinetului de miniștri condus de către Pavel Filip vor fi schimbați. Anunțul l-a făcut liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după ședința coaliției de guvernare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram