Merkel refuză să negocieze cu Grecia un nou plan de asistență financiară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat marţi, în timpul unei reuniuni cu parlamentarii partidului ei conservator, că Germania nu este dispusă să discute despre o nouă propunere de acord de asistenţă financiară pentru Grecia înaintea referendumului la care cetăţenii acestei ţări sunt chemaţi duminică să se pronunţe asupra ultimului plan propus.

Grecia a trimis marţi creditorilor internaţionali o propunere pentru un nou acord de finanţare pe doi ani convenit cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM) şi, în paralel, a făcut un apel pentru restructurarea datoriilor. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a convocat o teleconferinţă la care miniştrii de finanţe din zona euro vor discuta această propunere.

Anterior, presa greacă a scris despre o ofertă de ultim moment care ar fi fost făcută Greciei de Comisia Europeană în încercarea de a se ajunge la un acord înaintea expirării, la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI). Însă Angela Merkel a declarat public că nu ştie nimic despre o asemenea ofertă, precizând că singurul plan pe care guvernul de la Berlin îl ia în considerare este cel propus vineri şi asupra căruia premierul grec Alexis Tsipras a chemat populaţia să decidă la referendum.

La rândul său, ministrul german al economiei, social-democratul Sigmar Gabriel, a declarat că discuţiile cu Grecia ar putea fi reluate rapid dacă guvernul de la Atena anulează acest referendum.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...