O spune guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, care afirmă că definitivarea condiţiilor de organizare a concursului s-a dovedit a fi dificilă, fapt ce necesită mai mult timp. 

„În ceea ce priveşte faza a doua de investigaţii la cele trei bănci, noi suntem într-un tărâm neexplorat până acum privind organizarea unor astfel de investigaţii detaliate. Mai avem nevoie de puţin timp de finalizarea tuturor aspectelor juridice cu privire la achiziţionarea unor astfel de servicii. Scopul final este ca rezultatul să contribuie la maxim la urmărirea penală din RM în ceea ce priveşte persoanele care au fost implicate. Orice decizie care va fi luată să nu majoreze riscurile şi să nu creeze şocuri pe piaţa bancară”, a declarat Drăguţanu.

Acum două luni Drăguţanu dădea, însă, asigurări că până la începutul lunii iunie va fi semnat chiar şi contractul cu auditorii străini. Precizăm că Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost prejudiciate, prin credite neperformante, de cel puţin 13 miliarde de lei.

Pentru a investiga aceste fraude, BNM a contractat serviciile companiei americane Kroll Associates Limited. În cadrul anchetei, experţii străini au stabilit că principalul actor al acestor operaţiuni frauduloase ar fi controversatul om de afaceri Ilan Shor, auditorii au subliniat însă că nu au putut stabili beneficiarul final al furtului.

Pentru recuperarea banilor, ar fi nevoie de o nouă etapă de investigaţie, care, după selectarea companiei internaţionale, va dura între 6 şi 9 luni.