Republica Moldova, în pericol să rămână fără curent electric; Reacția Ministerului Economiei și ANRE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cetățenii Republicii Moldova vor fi asigurați și în continuare cu energie electrică în proporție de 100%, anunță Ministerul Economiei, după ce reprezentanţii companiei Gas Natural Fenosa au anunțat anterior despre reducerea cu 40% a alimentării consumatorilor cu energie electrică.

„Ministerul Economiei califică declarațiile unor agenți economici, specializați în furnizarea energiei electrice către consumatorul final, provocatoare, care pot fi etichetate drept presiuni asupra unor instituții implicate în elaborarea și aprobarea unor noi tarife la energia electrică”, se anunță într-un comunicat al Ministerului.

„Ministerul Economiei consideră că reieșind din ultimele evoluții social-economice și politice din regiune și țară, cerințele de ajustarea a tarifelor la energia electrică și gazele naturale parțial sunt justificate. Dar argumentările pentru aceste ajustări sunt unilaterale, bazate pe promovarea intereselor corporative ale întreprinderilor, fără a lua în considerație toți factorii macro- și micro- economici, care influențează asupra proceselor politico-economice din regiune și țară”, se mai arată în document.

Potrivit instituției, la moment, se desfășoară consultări cu toți partenerii pentru elaborarea unor măsuri eficiente de depășire a situației din sectorul energetic, ținând cont atât de interesele cetățenilor, cât și a agenților economici.

Mai mult, Ministerul Economiei consideră că la elaborarea și stabilirea unor noi tarife la resursele energetice, interesul cetățeanului trebuie să fie dominant.

Amintim că luni, reprezentanţii companiei Gas Natural Fenosa au anunțat că au fost avertizaţi de furnizorul de energie electrică despre faptul că ar putea reduce cu 40% alimentarea cu energie electrică din cauza datoriilor.

„Pentru a evita probleme şi prejudicii mari cauzate consumatorilor, Gas Natural Fenosa a solicitat furnizorului amânarea aplicării măsurii anunţate până pe 15 iulie, curent, cu încrederea că până atunci ANRE îşi va onora angajamentele şi va aproba noile tarife în corespundere cu cererile prezentate, pentru a debloca astfel situaţia gravă în care se află întreg sectorul energetic al țării, inclusiv cel mai mare furnizor de energie electrică din Moldova, care deserveşte circa 70 la sută din teritoriul ţării”, se arată în comunicatul întreprinderii.

De partea cealaltă, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunţă că va convoca o şedinţă publică la care va examina solicitările de aprobare a noilor tarife de distribuție și furnizare a energiei electrice prezentate anterior de către operatori. ANRE va face acest lucru după ce va finaliza procesul de verificare a datelor şi calculelor prezentate de aceeaşi operatori.

ANRE reiterează că la examinarea noilor tarife reglementate la energia electric se va ghida de principiul „eficienţă maximă la costuri minime” pentru toţi operatorii care au solicitat aprobarea noilor tarife la energia electrică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...