„Declaraţiile care au fost făcute în ajun de alegeri, eu le tratez ca pe un mesaj de asigurare a populaţiei că banii sunt în siguranţă. De aceea las la o parte aceste declaraţii care au fost făcute în acest context. Lichidarea celor trei bănci este singura soluţie rezonabilă pentru sectorul bancar. Paşii pentru lichidare trebuie să fie întreprinşi fără întârziere. Este foarte uşor să vii să spui că lichidând BEM, lichidezi banca poporului. Dar o bancă slabă, nu este o bancă a poporului, ci una împotriva poporului”, a declarat ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

BNM nu poate decide soarta Băncii de Economii înainte să fie adoptată o decizie politică în acest sens, se justifică guvernatorul Dorin Drăguţanu. 

„Dacă e vorba de BEM şi soarta acestei bănci, în situaţia în care s-a vorbit despre posibila naţionalizare, BNM a anunţat că naţionalizarea ar costa mult mai mult decât lichidarea ei. În acelaşi timp, noi nu am văzut o decizie formală politică cu privire la naţionalizare. Prin urmare, BNM va urmări care vor fi acţiunile autorităţilor şi după asta va aplica legea instituţiilor financiare”, a menţionat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

„E prematur să discutăm despre asta. Haideţi că avem nevoie de un Guvern, sunt multe acţiuni care trebuie întreprinse şi de Guvern”, a spus şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Amintim că ideea naţionalizării Băncii de Economii, lansată acum trei săptămâni de către liderii PLDM şi PD a fost însă dur criticată de către reprezentanţii Băncii Mondiale, potrivit cărora, o astfel de decizie ar permite continuarea jafului din sectorul bancar.

Mai mult, instituţia internaţională a anunţat că suspendă ajutorul financiar de peste 40 de milioane de dolari destinat Moldovei pentru acest an pentru că nu vrea ca banii investiţi să fie "scoşi pe uşa din spate".

Recent, într-un raport al Fundaţiei Universitare a Mării Negre se constată că naţionalizarea Băncii de Economii ar însemna o creştere a deficitul bugetar cu 17 la sută şi ar goli rezervele valutare ale Băncii Naţionale, astfel încât Moldova ar putea deveni un stat eşuat.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.