(INFOGRAFIC) Pericol de colaps în sistemul public de pensii din Moldova; Cum scăpăm de el

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemul public de pensii din Republica Moldova nu este unul durabil din punct de vedere financiar și nici social. În timp ce cheltuielile totale ale Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) constituie circa 11% din PIB – nivel mai ridicat decât în țările din regiune, pensia medie nu acoperă minimul de existență, iar raportul dintre pensia și salariul mediu este cel mai mic din regiune, arată într-un nou studiu publicat de Expert-Grup.

Conform raportului, problema sistemului public de pensii este agravată de emigrarea în masă a populației cu vârsta aptă de muncă, a ratei înalte a economiei tenebre și a fenomenului de angajare informală și plata salariilor în plic, cuplate cu îmbătrânirea accelerată a populației.

Astfel, raportul dintre contribuabili la sistem și beneficiarii de pensii a coborât de la 1,3 în 2006 la 1,2 în 2014, deși nivelul minim admisibil, conform practicilor internaționale, este de 4 contribuabili la 1 pensionar.

Vedeți în infograficul de mai jos cum stă Republica Moldova la capitolul pensii și cum putem scăpa de colapsul din sistem:

1

3

6


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...