Franţa deţine recordul european privind detenţia imigranţilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Franţa deţine recordul european în privinţa numărului de imigranţi plasaţi în detenţie în cursul anului 2014, fiind vizaţi în principal cetăţeni români.

În anul 2014, aproximativ 50.000 de persoane au fost private de libertate, dintre care 26.371 în Franţa continentală, iar 23.166 în teritorii franceze de peste mări – Mayotte şi Guyana Franceză,relatează site-ul publicaţiei Le Parisien, citat de Mediafax.

Numărul de imigranţi reţinuţi în Franţa a crescut cu 9% faţă de cel înregistrat în 2013. În plus, în Franţa se află de cinci ori mai multe persoane private de libertate din acest motiv decât în Spania, de zece ori decât în Germania şi de 18 ori decât în Marea Britanie.

Dintre imigranţii reţinuţi, românii sunt vizaţi în mod special în cadrul acestei probleme cu care se confruntă statul francez. Pe lângă români, în aceeaşi situaţie, se găsesc şi imigranţii albanezi, care se stabilesc, de regulă, în regiunea Calais, situată în nordul Franţei. În clasamentul naţiunilor expulzate, albanezii ocupă primul loc (14,4%) şi locul al patrulea în rândul imigraţilor deţinuţi în Franţa continentală, după tunisieni, marocani şi algerieni.

Fiind însă „masiv folosită şi banală”, această metodă de reţinere a imigranţilor s-a dovedit a fi deseori „inutilă şi, în aceeaşi măsură, absurdă, atentând asupra drepturilor omului”, acuză un raport anual întocmit de cinci asociaţii care au intervenit în interiorul centrelor de reţinere a imigranţilor şi a localităţilor care se confruntă cu această problemă (Assfam, Forum-Réfugiés, France Terre d’asile, Cimade, Ordre de Malte).

„Expulzăm pe teritoriul european persoane care doresc să circule în acest spaţiu şi pot să se întoarcă oricând”, a precizat David Rohi, subliniind că situaţia este similară în Guyana Franceză şi Mayotte.

Potrivit acestui raport, una din două persoane imigrante stabilite în Franţa continentală a fost expulzată în alt stat membru al spaţiului Schengen (55,1%).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...