Dodon se gândește doar la sine: Președintele admite că rechemarea lui Năguță la Chișinău este „o piedică” pentru a nu se întâlni cu Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon se arată indignat de decizia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de a-l rechema la Chişinău pentru consultări pe Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andre Neguță, calificând decizia drept una îndreptată împotriva sa, în contextul vizitei pe care urmează să o efectueze la Moscova în timpul apropiat.

„Sunt indignat de decizia Ministerului de Externe al Republicii Moldova de a-l rechema din Rusia pentru consultări pe ambasadorul extraordinar şi plenipotențiar al Republicii Moldova în această ţară. Această decizie înseamnă, de fapt, deteriorarea relațiilor diplomatice cu principalul nostru partener strategic, Federaţia Rusă”, a reacționat Dodon.

Șeful statului spune că privește decizia MAEIE ca fiind „o altă provocare a guvernului de a submina parteneriatul strategic dintre cele două țări pentru a/și demonstra loialitatea față de Occident”.

Acesta ia în calcul că decizia ar avea scop de a-l forța să nu efectueze vizita planificată pentru următoarele zile la Moldova. „Reţineţi că această acţiune ostilă este întreprinsă în contextul vizitei mele programate la Moscova, la invitaţia preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Dacă scopul acestei provocări este de a-mi întrerupe vizita în Rusia, nu va avea niciun efect: nu-mi voi schimba planurile şi voi efectua o vizită în Rusia”, mai spune Dodon.

MAEIE a luat decizia de a-l rechema la Chişinău pentru consultări pe Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andre Neguța, „în legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri”.

Diplomația adaugă că în cadrul discuţiilor „urmează a fi examinate căile pentru depăşirea situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...