(video) Tu distribui știri false? Detalii despre noul proiect – „Știri de Mahala”

Ne provoacă să vedem detaliile, să aflăm „secretele”, să descoperim informația scandaloasă. Mai mult decât atât, vrem să le spunem prietenilor, rudelor, colegilor despre aceste informații care par importante, incredibile, senzaționale. Vrem să ne simțim bine că putem aduce ceva nou și interesant în atenția publică. Pe astfel de emoții se bazează „creatorii” știrilor false.

TINERII NU VOR PUTEA IEȘI DIN ȚARĂ!!! Vezi aici motivul!

FIICA LUI SOROS – ÎN POLITICA MOLDOVENEASCĂ!!! Vezi cine este!

ALIMENTUL-MINUNE CARE ÎȚI PRELUNGEȘTE VIAȚA!!!! Doar aici!

Nu-i așa că aceste titluri ne tentează să dăm click pe ele? Titlurile scandaloase, șocante, cu litere mari, cu multe semne de exclamare, site-urile fără date de contact și informații fără surse credibile, conținuturi care par neverosimile sunt, de obicei, știri false! Ce poți face? Simplu. Nu da click. Nu distribui. Ignoră-le.

Acesta este mesajul de bază al proiectului Știri de Mahala, creat pentru a spori gradul de conștientizare în societate cu privire la amploarea și impactul informațiilor false pe care de multe ori le distribuim în rețelele de socializare.

 

# Cum funcționează?

Autorii proiectului au recurs la o idee ingenioasă pentru a atrage atenția asupra magnitudinii fenomenului știrilor false. Prin intermediul unor știri fabricate după toate regulile de manipulare și dezinformare și promovate pe pagina de aici, inițiatorii proiectului atrag cititori, pentru a-i informa ulterior despre riscurile propagandei. Aceștia sunt tentați să citească știrea fabricată, dar, peste doar cinci secunde, apare un mesaj care îi atenționează că citesc o știre falsă și îi invită să acceseze informații relevante și accesibile care explică de ce există dezinformarea, care sunt metodele de manipulare și cum putem identifica o știre falsă. De fapt, este o metodă ingenioasă de a folosi știrile false ca „momeală” pentru cititori, atenționându-i, în momentul imediat următor, să nu cadă în asemenea capcane! Vorba cântecului – „fight fire with the fire”.

În acest mod, proiectul își propune să contribuie la diminuarea fenomenului de dezinformare care a luat amploare pe rețelele de socializare, precum și să provoace cititorii să evalueze critic informațiile la care sunt expuși. Când sunt știri false, fabricate intenționat pentru a ne bombarda spațiul informațional și a crea confuzie și neîncredere, depinde de evaluarea și atenția fiecăruia pentru a nu cădea pradă propagandei.

Proiectul „Știri de mahala” este dezvoltat de A.O. FORTIUS pe platforma www.filtreaza.info – o platformă de combatere a propagandei și dezinformării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente