„Aderarea la PPE este un eveniment politic foarte important pentru cele două partide de opoziţie emergente. Întâi de toate, este o recunoaştere a potenţialului şi importanţei celor două partide de către cea mai puternică forţă politică din Uniunea Europeană. Astfel, prin această decizie, Platforma DA devine un actor activ al politicii europene, ceea ce este în avantajul nu doar al partidului, dar şi al cetăţenilor Republicii Moldova. Chiar de la apariţia Platformei DA ca partid politic în 13 decembrie 2015,  Programul nostru a fost bazat pe valorile Partidului Popular European, accentuând suplinirea liberalismului cu o responsabilitate socială maximală, cu protejarea familiei şi tradiţiilor naţionale. Peste un an, la Congresul II al Platformei DA din 5 februarie 2017 a fost adoptată decizia de aderare la PPE şi la distanţă de fix zece luni am fost admişi”, a adăugat liderul Platformei DA.

„Cel mai important element care a determinat obţinerea statutului de membru al PPE a fost în mod cert comportamentul şi parcursul nostru politic, şi anume faptul că Platforma DA reprezintă o emanaţie politică a mişcării protestatare, exprimată în cadrul Marii Adunări Naţionale şi a mitingului din 6 şi, respectiv, 13 septembrie 2015. Din acest punct de vedere, suntem consideraţi de partenerii noştri europeni ca un partid popular, pro-european care luptă activ pentru interesele cetăţenilor împotriva unui regim oligarhic şi mafiot”, a mai spus Andrei Năstase.

Totodată, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a afirma că „a contat foarte mult potenţialul politic al Platformei DA care se exprimă prin structuri puternice în teritoriu, susţinerea din partea diverselor segmente sociale, reţea puternică şi activă de susţinători acasă şi în diaspora, capacităţi de mobilizare a cetăţenilor, inclusiv la proteste. Avem 36 de organizaţii teritoriale care asigură funcţionarea partidului la nivel naţional, precum şi organizaţii autonome de femei, seniori şi tineri”.

Potrivit lui Andrei Năstase, un alt factor important care a contribuit la accederea în marea familie europeană din punct de vedere politic şi doctrinar, îl constituie programul politic ambiţios, dar realist al Platformei DA, implementarea căruia va permite salvarea şi dezvoltarea Republicii Moldova.

„Acest program este în permanenţă completat cu iniţiative realiste şi populare, precum reforma alternativă sistemului de pensii, detenebrizarea, deofshorizarea şi demonopolizarea economiei, descentralizarea ţării şi consolidarea autonomiei locale, reformarea sistemului electoral proporţional în beneficiul oamenilor, susţinerea businessului micro, mic şi mijlociu;  iniţiative anticorupţie cu aplicarea mecanismelor lustraţiei şi confiscării extinse a averilor dobândite ilicit, protecţia mediului şi a securităţii naţionale şi personale a cetăţenilor, etc”, a mai menţionat preşedintele Platformei DA. 

„Am demonstrat viziune politică coerentă şi echilibrată privind modernizarea Republicii Moldova şi integrarea în Uniunea Europeană, am arătat prin proteste şi alegerile de anul trecut o puternică susţinere populară, dar şi capacităţi organizatorice necesare unui partid. Am arătat că suntem o mişcare politică capabilă să asigure alternanţa la putere acestui regim oligarhic. Toate aceste elemente au fost definitorii pentru acceptarea noastră în PPE”, a punctat Andrei Năstase.