05:02:15 19.04.2024
Stiri

Vițeii molotoveni de pe puntea dintre Est și Vest

Politică 17.12.2017 12:40 Vizualizări2062 Autor: Ziarul National
Vițeii molotoveni de pe puntea dintre Est și Vest


Trustia, elegii politikoase

Un sfert de secol molotovenii au trăit cu gândul că trebuie să fie șmecheri ca vițeii sau mieii blânzi, fiindcă vițelul blând suge la două vaci, iar mielul blând – la două oi. Și viceversa. A fost ideea zootehnicienilor căpiați de independență, pomenindu-se, fără voia lor, în afara cuștii sovietice. Numai că – ghinion! – nici Europa, nici Rusia nu doreau să fie vaci sau oi mulgătoare pentru molotveni. Deși laptele jinduit nu curgea, noi am tot perseverat, am tot perseverat în exercițiul suptului liber, conștiincios, căci atunci când își dorește ceva, molotoveanul nostru este perseverent ca un platero jimenezian.

Nu demult, cordonatorul executiv a venit cu o altă idee salvatoare, lansând-o în presa americană mai întâi, ca să o citească și președintele Trump. Molotovenii, a anunțat el, doresc ca republicuța lor să fie o punte între Occidentul sofisticat, depravat și sătul ca un hamburger cu coca-cola, și Rusia inocentă, candidă și pură ca vodka Stalynskaya. Trump a zâmbit pe sub mustăți, iar Putin l-a dat pe Plahotniuc în căutare generală, căci rușilor obișnuiți să călătorească cu tancul nu le-a plăcut să plătească banderoviștilor români pentru trecere în Europa. Ideea punții era cât pe ce să moară, dar zilele trecute a salvat-o Dodonul nostru, propunând ca puntea Republica Molotova dintre Orient și Occident să fie construită din aur.

Din aur care e la mare căutare printre vipurile pravoslavnice, căci îl folosesc pentru cupole și acoperișuri.

Acum stau și mă gândesc ce e mai bine: să perseverăm în exercițiul sugativ, cu răbdarea noastră tradițională, sperând că laptele (și mierea) vor curge odată și odată, sau să așteptăm până ce milioanele de ruși vor merge, fără tancuri, în excursie spre Elveția, pe urmele lui Lenin, și ne vor plăti pentru aceasta?

Al vostru chilipirgiu, chirpic, Ion Buraga

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md