(SONDAJ) Câți moldoveni ar vota pentru unirea cu România sau cu Federația Rusă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste jumătate din cetățenii Republicii Moldova pot fi considerați „unioniști”, susțin autorii ultimului Barometru al Opiniei Publice.

În cadrul sondajului, pe lângă clasica întrebare privind unirea cu România, realizatorii BOP-ului au introdus și varianta unirii cu Federația Rusă.

Astfel, potrivit cercetării, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind unirea cu România, aproape 22% din cetățeni ar vota pentru, în timp ce peste 56% s-ar opune.

Atunci când au fost întrebați despre unirea cu Federația Rusă, 33% din respondenți au menționat că ar fi pentru și 40% s-au declarat împotriva.

Potrivit lui Vasile Cantarji, unul dintre autorii studiului, întrebarea privind unirea cu Federația Rusă a fost pusă în contextul în care președintele Igor Dodon a declarat că vrea să interzică unionismul în Republica Moldova.

„Conform rezultatelor sondajului, cumulativ, în cazul în care domnul președinte și-ar înfăptui această intenție, va trebui să interzică peste jumătate din populația țării”, a declarat Cantarji.

Barometrul Opiniei Publice a fost efectuat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, la comanda Institutului de Politici Publice și are o marjă de eroare de 3%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...