/VIDEO/ Monopol pe taxi la Aeroport. Au terminale, dar au lăsat prețurile la discreția șoferilor

15 decembrie 2017, ora 19:10

Terminalele electronice au fost instalate în zona de primire a bagajului. Comparativ cu alte firme de taxi din Chișinău, șoferii companiei care operează la Aeroport percep taxe mai mari. De exemplu, o călătorie de la Aeroport până în cartierul „Telecentru”, cu un taxi comandat prin terminal, costă aproximativ 110 lei. Alte companii prestează același serviciu mai ieftin.

Directorul care administrează terminalele are o explicație. „Luăm în calcul ambuteiajul, semafoarele și kilometrajul. De la asta se formează prețul final al călătoriei”, spune Ruslan Filciuc.

Mai mult, prețul exact al unei călătorii cu taxiul comandat prin terminalul de la Aeroport este lăsat la discreția șoferului. În talonul eliberat de terminal sunt indicate tarife aproximative. Clientul poate alege între pachetul „standard” sau „confort”. Dacă timp de 15 minute de la sosirea mașinii acesta nu urcă în taxi, comanda se anulează.

Terminalele aparțin aceleiași companii care prestează servicii de taxi la Aeroport de 2 ani. Am încercat să aflăm cine este omul de afaceri care a investit în aceste terminale și cât a costat instalarea lor, dar deocamdată fără succes. Directorul companiei de taxi a evitat discuțiile despre acest subiect:

„- Asta e informație confidențială, care nu se spune la televizor îmi cer scuze.
– Dar, cât a costat instalarea acestor terminale?
– E un secret al companiei.
– Ce e așa secret?
– Înțelegeți, e o taină comercială”.

Contactată de TV8, președinta Centrului pentru promovarea concurenței, Valentina Novac, a spus că lipsa concurenței între serviciile de taxi de la Aeroport afectează în primul rând consumatorii. Ea crede că, programând taxiul prin terminal, pasagerului ar trebui să i se indice exact suma pe care va trebui să o achite, nu cu aproximație:

„În cazul în care acest lucru nu este, posibilitatea trișării și a inducerii în eroare a consumatorului este de o probabilitate foarte înaltă”.

În timp ce unii salută apariția terminalelor în aeroport, alții le evită.

„Eu cred că e bine, e bine. Dacă nu va fi scump, o să se folosească lumea, dar dacă o să fie scump, nu o să se folosească”.

„E un proces ceva nou, care eu nu cred că e mai comod decât la telefon”.

„Cred că e bine, dar la noi se face totul…. O să-ți spună, că, până acolo-700 de lei, cu toate că costă 200. Știți cum se face”.

Aceeași companie de taxi absoarbe și clienții fără talonașe eliberate de cele două terminale din interior. „E mai bine, mai convenabil pentru pasageri și pentru noi. Ies deodată cu talonașul. Dar avem operator înăuntru și afară avem. Dacă nu reușește să scoată talonașul, atunci operatorul îi dă mașină de aici”.

Șoferii altor companii de taxi, care își aduc clienții la aeroport, se declară iritați, mai ales că nu au unde parca. „Avem foarte mari probleme că aici nu se poate de parcat, de așteptat nu avem unde. Acolo la parcare e departe, oamenii vin cu genți”.

Deocamdată, terminalele lucrează în regim de testare. Acestea au fost asamblate în Moldova, de specialiști autohtoni.

Reporter: Veronica Vacari
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram