/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Un vameş, un poliţist de frontieră şi doi şoferi, pe banca acuzaților. Luau bani pentru a trece rapid și fără probleme frontiera de stat

missing
15 decembrie 2017, ora 11:43

Toţi patru au fost reţinuţi în luna octombrie a anului trecut, la Postul Vamal Otaci. Temei pentru declanşarea respectivului proces penal a servit adresarea conducerii Serviciului Vamal care reclama presupuse acţiuni coruptibile în rândul angajaţilor respectivului Post Vamal.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au documentat schema ilegală după care inculpaţii acţionau. În concret, şoferii acumulau bani de la pasageri pentru a urgenta trecerea controlului vamal şi a punctelor de trecere a frontierei atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire. Mai exact, aceştia primeau câte 10 lei pentru fiecare pasager transportat, plus 50 lei pentru autocar, suma de 1200 lei pentru a nu interveni cu un control suplimentar, pentru a favoriza şi a autoriza trecerea persoanelor aflate în autocar şi a mărfurilor transportate în acest autocar peste frontiera de stat a Republicii Moldova, prin Postul vamal Otaci.

Schema ilegală funcţiona pe parcursul anului 2016 – 2017, zilnic fiind acumulate sume de bani de la persoanele care traversau postul vamal menţionat supra. În cadrul percheziţiilor corporale, la poliţistul de frontieră au fost depistaţi 1000 de lei, iar asupra colaboratorului vamal – 1200 de lei. În privinţa învinuiţilor a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de corupere pasivă, inspectorii riscă amenzi cuprinse între 50 mii lei şi 100 mii lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Pentru corupere activă, şoferii de autocare riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă de cel mult 300 mii lei. De asemenea, inculpaţii for fi obligaţi la recuperarea cheltuielilor judiciare în sumă de 39 476 lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram