/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Campanie întârziată de la CNAM. Moldovenii își pot schimba medicul de familie de două ori pe an

14 decembrie 2017, ora 19:02

Ala a venit la oficiul Central al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină pentru a depune o cerere de transferare a fiicei la un alt medic de familie: „Noi suntem din Stăuceni. Ea s-a căsătorit, s-a mutat la soț și s-a mutat și s-a înscris la medicul de familie de la Policlinica nr.10. Medicii nu se atârnă corespunzător”.

Cetățenii își pot schimba medicul de familie odată la 6 luni, nu odată în an așa cum era anterior. Cel mai des, moldovenii își schimbă medicul de familie odată cu schimbarea locului de trai.

Al doilea motiv este calitatea serviciilor medicale, relațiile medic-pacient”, spune Maia Radilov, șeful secției relații cu beneficiarii CNAM.

Zilnic la Oficiul Central al Companiei Naționale de Asigurări în medicină se adresează cu cereri de schimbare a medicului de familie între 100-150 de persoane.

„Eu prima oară sunt la transfer. Eu am fost cândva în sat și vreau să ma înscriu la medicul de familie din oraș”.

„Sunt medici de familie care au prea mulți pacienți și sunt foarte suprasolicitați”.

Medicii consideră ca pacienții n-ar trebui să-și schimbe prea des medicul de familie.

„Să nu facă acest lucru, să găsească limbă comună cu medicul, pentru că numai medicul de familie știe cu ce a început boala, care investigație este dusă la bun sfârși și știe totul despre pacient”, spune Nina Chicu, medic de familie.

„Oamenii își schimbă medicii pentru că relația dintre pacient și medic se complică uneori, dar foarte des să-l schimbi nu e bine”.

„Dacă eu nu voi avea grijă de mine, atunci nimeni nu mă va ajuta. Dacă am bani, merg să ma tratez, dacă nu – ce să caut la medic? Să ne uităm unul la altul?”

Noua procedură este valabilă încă din ianuarie, dar autoritățile au constatat că foarte puțini cetățeni cunosc despre aceasta. Așa că, la aproape un an, au decis să organizeze o campanie de informare în acest sens.

„Lumea așteptă luna septembrie și octombrie pentru această schimbare. Momentan această schimbare este posibilă oricând pe parcursul anului”, spune Dumitru Parfentiev, director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Prin intermediul agențiilor teritoriale ale CNAM sunt procesate lunar aproximativ 5000 de cereri de schimbare a medicului de familie, dintre care jumătate sunt depuse de către locuitorii Capitalei. Pentru schimbarea medicului de familie, cetățenii trebuie să urmeze o procedură.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram