/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Al 7-lea contingent de militari a revenit din Kosovo. Unii și-au văzut pentru prima dată copilul, alții au dus dorul bucatelor tradiționale

missing
14 decembrie 2017, ora 19:19

Aseară, în familia lui Grigorie, a fost sărbătoare. Astăzi, au participat împreună la ceremonia de întâmpinare organizată la Ministerul Apărării.

„Unele momente au fost când a fost necesară susținerea lui, în unele momente mi-a fost greu. Datorită copiilor am rezistat. Să-i spunem respectiv că îl susținem și îl iubim”.

„Cam grea. Uneori aveam nevoie de sfaturi. – Și aveai nevoie de sprijinul lui tata? – Da”.

Comandatul grupului de geniu, Iurie Batîr, spune că atunci când a ajuns acasă, fiul cel mai mic, de aproape 2 ani, nu l-a recunoscut.

„Cel mai mic dacă ne vedeam mereu pe viber, pe skype. Eu strigam vină la tăticu, dar el se uita și nu înțelegea de unde? Dacă atâta timp am vorbit pe skype, el nu înțelegea de unde am apărut? Din vis, de unde?”, spune Iurie, comandant de geniu.

Când a plecat, sergentul Steopa și-a lăsat acasă soția însărcinată. Acum ține în brațe o fetiță de 3 luni: „A fost o emoție foarte mare care este greu de redat. Când eram în Kosovo vorbeam pe rețelele de socializare. În orice zi urmăream fiecare clipă a fetiței cum crește. Nu îmi venea să cred că atâta timp eu nu am fost alături și într-adevăr este fiica mea”.

În Kosovo au mâncat mai mult bucate din bucătăria italiană. Le-a fost dor de mâncarea tradițională moldovenească.

„Totuși mai bine ca acasă nu este nicăieri. După 6 luni eu cred că e destul. – De ce va fost dor? – De soție, copii dar… și de o zeamă moldovenească. – Va făcut-o soția? – Da, m-a așteptat cu zeamă acasă”, spune Andrei Țăranu, comandant KFOR 7.

„Cu tot ce a fost comandat de către mine. – Ce i-ați comandat soției? – Cred ca oricine, mâncarea noastră tradițională”, susține Dmitrii Topal, locotenent major.

„Soția a făcut o zeamă, pentru că eram dorit de o zeamă de casă”, menționează Iurie Batîr, comandant de geniu.

Astăzi, unii dintre ei au primit diplome și distincții de stat de la ministrul apărării, Eugen Sturza: „Vă spun bine ați venit acasă și vă îndemn să mergeți și să reveniți în unitățile militare și să transmiteți această experiență bogată în misiune”.

Acesta a fost cel de-al 7-lea contingent de militari moldoveni detașat în Kosovo. În perioada aflării în Kosovo, geniștii noștri au nimicit aproximativ 50 de explozive. Primul contingent moldovenesc a fost detașat, în Kosovo, în 2014. Acum câteva zile, un al contingent al Armatei Naționale a plecat în Kosovo.

Reporter: Beatrice Dornean

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram