Cât de sănătoasă este, de fapt, MĂMĂLIGA? Răspunsul nutriţionistului
Mămăliga este o bună alternativă la pâine. Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă să înlocuiți pâinea cu mămăligă. Iată ce a scris pe pagina sa de facebook!
„Pentru că tot e la modă alimentaţia fără gluten vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca şi făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conţine amidon care se absoarbe treptat în sânge şi ne ţine de foame 3-4 ore.
Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie şi fermentează, mămăliga nu balonează. În plus nu conţine gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane.
În boabele de porumb există mulţi carotenoizi (de unde şi culoarea galbenă), pigmenţi din care se sintetizează vitamina A. Prin urmare mămăliga face bine la piele şi la vedere iar conţinutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.
Ca şi calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deşi 100g mămăligă au 70 cal iar 100g pâine au 230 cal, nu faceţi greşeala să credeţi că mămăliga nu îngraşă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e uşoară (25g), ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiţi că trei linguri corespund unei felii.
Concluzia e că mămăliga reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine şi ne scapă de balonări. Dar de îngrăşat, îngraşă la fel”, scrie Bilic.
Sursa: realitatea.net
Cei care vor submina democrația și independența R. Moldova, MONITORIZAȚI în continuare de SUA. „Statele Unite ale Americii sunt cei mai importanți parteneri ai R. Moldova atunci când vorbim de sancțiuni”
„Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”: O expoziție dedicată foametei organizate de sovietici în Basarabia și filmul „Omorâți prin înfometare”, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău
Autoritățile R. Moldova, ajutate de 14 Înalți Consilieri UE în procesul de reforme și de integrare europeană: Jumătate dintre aceștia sunt din România