Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas va cere ONU aderarea deplină a Palestinei şi anularea statutului de membru al Israelului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat miercuri, la Istanbul, că va cere Adunării Generale a ONU să anuleze statutul de membru al Israelului şi, concomitent, aderarea deplină a Palestinei la Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite Reuters.

„Ne vom adresa Adunării Generale în legătură cu statutul de membru al Israelului”, a declarat Abbas, în conferinţa de presă de la finalul summitului extraordinar al Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI), desfăşurat la Istanbul.

Liderul palestinian a precizat că va solicita o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU de anulare a deciziei prin care Statele Unite ale Americi recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Potrivit lui Abbas, Washingtonul nu îşi poate exercita dreptul de veto în cazurile în care plângerile vizează tocmai Statele Unite.

Într-un discurs de o rară vehemenţă împotriva Israelului şi a administraţiei americane, Mahmoud Abbas avertizase mai devreme că nu vor exista „nici pace, nici stabilitate” fără partea arabă ocupată a Ierusalimului drept capitală palestiniană. Trump „a oferit Ierusalimul cadou mişcării sioniste”, „de parcă i-ar fi oferit unul din oraşele americane”, a mai spus Abbas, subliniind că, în consecinţă, „nu acceptăm niciun rol al Statelor Unite” în procesul de pace. „Ierusalimul este şi va rămâne veşnic capitala statului Palestina”, a adăugat liderul palestinian, citat de AFP.

El a mai afirmat în cadrul summitului că SUA „nu se mai califică pentru a media procesul de pace” şi a cerut înfiinţarea unui „nou mecanism” sub egida ONU pentru crearea unui stat palestinian, cu capitala în Ierusalimul de Est.

„Proclamăm Ierusalimul de Est drept capitala statului Palestina şi facem apel la celelalte ţări să recunoască statul Palestina şi Ierusalimul de Est drept capitala sa ocupată” (de către Israel), au declarat liderii musulmani într-un comunicat publicat la încheierea summitului OCI.

„Respingem şi condamnăm cu fermitate decizia iresponsabilă, ilegală şi unilaterală a preşedintelui SUA de recunoaştere a Ierusalimului drept pretinsa capitală a Israelului. Considerăm această decizie nulă şi neavenită”, se mai spune în comunicat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...