„Decriminalizarea infracțiunilor economice”, care creează premise pentru eliberarea celor implicați în furtul miliardului, se amână după o discuție dintre Ambasadorul UE şi premierul Filip

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de lege privind „decriminalizarea infracțiunilor economice” prezentat de ministerul Justiției, care în opinia mai multor experţi riscă să reducă considerabil din eforturile autorităților de investigare a delapidărilor din sistemul financiar bancar și să trimită semnale periculoase pentru viitor cu privire la acceptarea unor comportamente ilegale similare, nu a fost inclus pe ordinea de zi de astăzi a Executivului, după ce premierul Pavel Filip a avut discuții vizavi de acest proiect cu şeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care şi-a exprimat mai multe îngrijorări privind documentul. Chiar şi aşa, membrii Guvernului intenționează să aprobe proiectul săptămâna viitoare, ulterior vor cere deputaților să se grăbească şi să aprobe proiectul în 2 lecturi până la finele acestui an.

Premierul Pavel Filip a cerut amânarea introducerii pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului a proiectului de lege privind „decriminalizarea infracțiunilor economice”, propus de ministrul Justiției, Vladimir Cebotari. Amânarea vine după o discuție pe acest subiect dintre Filip şi şeful delegaţiei UE la Chişinău.

Citeşte şi: Aspectele ascunse ale legii privind „decriminalizarea infracțiunilor economice”: Se creează condiții pentru eliberarea de răspundere penală a celor implicaţi în furtul miliardului

„Sunt mai multe discuții în jurul acestui proiect. Astăzi am avut discuții şi cu domnul Michalko, ambasadorul UE la Chişinău. Sunt exprimate mai multe îngrijorări în acest sens. Pentru mine, de fapt, nu este clar, deoarece este o reformă mult așteptată şi solicitată de fiecare dată când am avut întrevederi cu reprezentanții mediului de afaceri. Ştiu că aţi avut dezbateri ieri şi astăzi, dar eu propun să nu ne grăbim, să mai avem o discuție asupra acestui proiect de lege”, a cerut Filip.

Filip şi-a exprimat nedumerirea faţă de îngrijorările expuse de Michalko şi acuză că acesta ar fi victima „unei erori”. Mai mult, premierul se arată indignat de criticile şefului delegaţiei UE în Republica Moldova şi spune că „mai bine nu am fi făcut nimic”, altfel nu eram „criticați”.

„Cel mai bine ar fi să nu faci nimic. Dacă nu am fi pornit nicio reformă, atunci ne-ar fi criticat doar pentru un singur lucru – că nu facem nimic. Dar iată că odată ce am pornit mai multe reforme, de fiecare dată se găsesc foarte mulţi critici. Sunt sigur că este o ducere în eroare cu referire asupra acestui proiect de lege, pentru că personal l-am trecut şi în lung şi în larg şi nu am văzut unde pot fi provocate aceste îngrijorări”, a continuat premierul.

Citeşte şi: Veaceslav Negruță: PD intenționează să „racordeze” legislația penală la „furtul miliardului”

În context, Filip a cerut amânarea examinării proiectului cu o săptămână, declarând însă că acesta va fi probat şi trimis Parlamentului spre examinare. Mai mult, Filip a anunţat că va solicita deputaților să se grăbească şi să voteze proiectul în două lecturi, astfel încât „să scoatem aceste abateri şi abuzuri de pe mediul de afaceri”.

„Cel mai bine ar fi să luăm o pauză de o săptămână. Vom mai avea dezbateri publice, să mai auzim ce spun încă o dată din mediul de afaceri, şi poate vom reuși şi vom ruga şi colegii din Parlament să se grăbească şi să aprobe în 2 lecturi proiectul anul acesta, astfel încât să scoatem aceste abateri şi abuzuri de pe mediul de afaceri”, a conchis Pavel Filip.

Citeşte şi: Usatîi: Autorităţile se pregătesc să elibereze de răspundere penală executorii „jafului secolului”

Mai mulţi experţi şi-au expus îngrijorarea faţă de acest proiect de lege. Conform lor, proiectul riscă să reducă considerabil din eforturile autorităților de investigare a delapidărilor din sistemul financiar bancar și să trimită semnale periculoase pentru viitor cu privire la acceptarea unor comportamente ilegale similare. Mai mult, un astfel de proiect nu este necesar, acesta va duce la obstrucționarea investigației bancare și inconsistența cu politicile promovate până acum, precum şi va avea un efect retroactiv al legii penale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...