Republica Moldova pe calea dispariţiei: Un sat a rămas fără niciun locuitor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Atât timp cât casele aproape ruinate încă mai sunt, satul parcă există, dar nu mai are cine îi bătători cărările şi drumurile, care deja au dispărut. Părăsit de mut timp de locuitori, totuşi, satul Duduleşti din Comrat pare să mai aibă o şansă la viaţă.

Localitatea este situată la 13 kilometri de Comrat. Câţiva ani în urmă aici existau 40 de gospodării şi în jur de 100 de localnici. Au existat reţele de energie electrică, telefonie fixă şi un magazin. Copiii erau duși zilnic la grădiniță, la școală cu autobuzul în satul vecin Congazgic. Chiar și în timpul alegerilor, o urnă mobilă era adusă în sat ca oamenii să poată vota. În prezent pot fi văzute doar ruinele caselor părăsite şi nici ţipenie de băştinaş, doar din când în când – câte un lucrător al unei întreprinderi agricole

„Oamenii s-au mutat în alt sat, nu există gazoduct, nici alte perspective şi prin urmare şi-au părăsit locuinţele”, spune Fiodor Zaharia, locuitor al satului Congazgic, conform trm.

„Oamenii se ocupau cu treburile casnice, aveau sere, creşteau păsări, animale. Apa din iazul din preajmă era folosită pentru irigarea terenurilor. Acum acest teren a rămas a nimănui. Poate sunt persoane care ar vrea să investească, să construiască vreun sanatoriu”, a spus Lidia Ostaş, locuitoare a satului Congazgic.

Potrivit datelor ultimului Recensământ al populaţiei din 2014, în satul Duduleşti din Comrat nu a fost înregistrat niciun locuitor

„Recent, a existat o iniţiativă de achiziționare a terenurilor de acolo, era vorba despre câţiva locuitori din Congazgic și Comrat. Oamenii vor pe viitor să-şi construiască case sau vile. Și sper că doar în aşa fel satul va fi renăscut”, a declarat Dmitri Ichizli, primarul satului Congazgic.

Satul Duduleşti a fost înființat în 1923 în timpul reformei agrare. Numele satului provine de la un oficial pe nume Dudulescu, care se ocupa de cultivarea terenurilor agricole.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...