Vlad Filat rămâne în închisoare. CSJ a respins recursul în anulare în dosarul fostului premier

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins astăzi, 12 decembrie, recursul în anulare depus de avocații ex-premierul Vlad Filat, condamnat  în luna februarie 2017 la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Astfel, fostul premier a epuizat toate căile naționale de atac, iar următoarea instanță la care pot să se adreseze avocații este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

CSJ s-a pronunțat  pentru „inadmisibilitatea recursurilor în anulare declarate, ca fiind vădit neîntemeiate”. Decizia integrală urmează a fi citită la 28 decembrie, scrie Ziarul de Gardă.

De notat că într-un interviu pentru Ziarul de Gardă avocatul Igor Popa a precizat că a cerut casarea integrală a Sentinței Judecătoriei Buiucani, din 27 iunie 2016 privind condamnarea lui Vlad Filat, casarea parțială a Deciziei Curții de Apel Chișinău din 11 noiembrie 2016 în partea condamnării lui Vlad Filat, casarea integrală a Deciziei Colegiului penal al CSJ din 22 februarie 2017, prin care a fost declarat inadmisibil recursul ordinar depus de avocatul Igor Popa în numele lui Vlad Filat precum și a celorlalți recurenți.

“Din păcate, în acest dosar de rezonanță magistrații au demonstrat cum nu trebuie să fie înfăptuită justiția. Ceea ce s-a întâmplat la Judecătoria Buiucani și la Curtea de Apel a fost o mascaradă pentru a induce în eroare opinia publică, dar și a arăta din deget altor politicieni că trebuie să stea cuminți la locul lor, în caz contrar se pot pomeni în aceeași situație. Consider că magistrații nu au intrat în esența dosarului, pe unii chiar i-am surprins adormind la ședințele de judecată. Au emis sentințele contra cronometru. Noi, avocații, ne menținem poziția și afirmăm că acest dosar are tentă politică”, a declarat avocatul Igor Popa.

Vlad Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență, în urma unui autodenunț al lui Ilan Șor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani și cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.