Ion Sturza, critici dure la adresa Bictoin şi deţinătorii acestora: „O nouă „lalea” a secolului XXI! Un joc de noroc pentru cei avizi de risc și lacomi”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul premier moldovean, omul de afaceri Ion Sturza critică dur deţinătorii sau cei care îşi doresc să deţină criptomonede Bitcoin, pe care le numeşte drept „lalele ale secolului XXI” şi „instrument de speculaţie extemă” care îi antrenează pe cei „avizi de risc şi lacomi”. Într-o postare pe pagina sa de Facebook „despre isteria Bitcoinului” acesta explică de ce Bitcoin este „o nouă piramidă de tip Ponzi care se va prăbuși la un moment dat și va îngropa mulți „investitori””.

Fostul premier face o analogie între criptomoneda Bitcoin şi bulbii de lalele care au ajuns, la un moment dat al istoriei (anul 1637), să coste foarte scump, iar la un moment dat s-a prăbuşit. „Importat ca o plantă exotică de botaniști din Turcia, bulbul de lalea a devenit în scurt timp un instrument de mega-speculație, prețul lui crescând de la câțiva guldeni la echivalentul unei averi mari! Evident, fără o acoperire reală, iar drept urmare, la scurt timp, prețul s-a prăbușit la o fracțiune de gulden. O poveste care este perfect fezabilă și pentru isteria din zilele noastre – Bitcoin. Ceva nou, necunoscut, din era internetului, dar tentant pentru a încerca marea cu degetul… poate devii bogat peste noapte. O nouă „lalea” a secolului XXI! Doar că de data aceasta frenezia-speculație a cuprins o lume întreagă, un fel de „sport” mondial, care a făcut ca „prețul” bitcoinului să crească de la un cent la 18.000 de USD!”, scrie Sturza pe pagina sa.

Potrivit omului de afaceri moldovean, Bitcoinul se „poziționează” drept bani sau o formă de plată, iar pentru unii „farmecul” constă în faptul că nu este reglementat de nimeni. „Se știe că, prin consens, doar statele emit instrumente de plată. Anume statul (banca centrală) are grijă de masa monetară, mărimea acesteia, viteza de circulație și multe alte mici „prostioare” care fac ca banii să aibă o anumită valoare bazată pe avuție generală. Altfel, efectul Zimbabwe, inflație de milioane. În plus, sistemul de impozite, contracararea spălării de bani, finanțarea crimei organizate și terorismului. Paradoxal sau nu, dar „jucătorii de poker” cu bitcoinul anume aceste lucruri nu și le doresc”, a comentat Sturza.

„În termeni financiari, bitcoinul este un instrument de speculație extremă, un joc de noroc, o ruletă. Joc care antrenează pe cei avizi de risc și lacomi. Nimic complicat, dar extrem de volatil. Nu poate fi un „activ investițional” ce crește de sute de ori într-o perioadă foarte scurtă! Este un fel de MMM (Caritas!). Și încă un element interesant – 40% de bitcoini sunt deținuți de 1.000 de persoane (conturi), majoritatea din Coreea de Sud!”, a mai menţionat Ion Sturza, venind cu sfatul de a nu fi „proștii care au „pierdut trenul” cu banii reali, nu virtuali, plecați către destinații exotice”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...