Linkuri accesibilitate

Cum arată harta politică a Moldovei după alegerile locale?


În urma celui de al doilea scrutin al alegerilor locale, cum arata harta politică a Moldovei? Cine sunt câştigătorii, cine sunt perdanții şi în ce măsură alegerile locale au modificat zonele tradiţionale ale partidelor de stânga şi de centru-dreapta? Sunt câteva întrebări la care răspunde analistul politic Igor Boţan, într-un dialog cu Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Urmare a scrutinului electoral, s-a haşurat altfel harta politică a Republicii Moldova?

Igor Boţan: „Alegerile locale din Republica Moldova, care au avut loc recent, demonstrează că ţara noastră se află în stagnare. Nimic nou, nimic deosebit, dimpotrivă, aşteptările au fost că cei care au guvernat ţara în ultimii şase ani de zile vor cădea. Acest lucru nu s-a întâmplat. Deci, suntem în această stare de stagnare, unde nu există idei noi, nu există entuziasm, există doar o reconfirmare a unei configuraţii care a existat şi mai înainte, cu mici nuanţe noi. Este vorba despre Bălţi şi este vorba despre Orhei, unde doi oameni cu reputaţie controversată au reuşit să învingă. Şi e, de asemenea, un lucru de remarcat, că moldovenii la acest scrutin practic s-au despărţit de nostalgie. Partidul Comuniştilor şi-a înjumătăţit încă o dată scorul şi un partid care este privit ca unul absolut populist a reuşit să smulgă de la Partidul Comuniştilor jumătate din electorat.”

Europa Liberă: Наша Партия totuşi a reuşit să promoveze şi în câteva centre raionale oameni bine plasaţi.

Igor Boţan: „Nu în câteva, ci într-o treime din oraşe. Este singurul partid care s-a învrednicit de un astfel de rezultat. Toate celelalte partide, de exemplu Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, învingătorii, să zicem aşa, în această campanie electorală la nivel naţional, împreună au acumulat mai puţine mandate de primari de oraşe decât Partidul Nostru al lui Renato Usatîi.”

Europa Liberă: Să încercăm să suprapunem harta haşurată într-un fel, după scrutinul parlamentar din noiembrie trecut, cu harta rehaşurată după scrutinul local. În ce măsură şi unde coincide şi unde diferă?

Igor Boţan: „Dacă ne referim la astfel de coincidenţe, şi vorbim despre votul politic pentru consiliile raionale, putem spune că alegerile locale au reprodus într-un fel rezultatele alegerilor parlamentare de acum un an de zile, dacă luăm în consideraţie şi faptul că de fapt Partidul Liberal Democrat s-a scindat. În rest, dacă facem o simplă aritmetică, vedem că rezultatul s-a reprodus, la nivel de raioane votul politic arată că avem un scor de aproximativ 55-56% pentru partidele zise pro-europene sau pseudo-europene, pentru că numai europene nu sunt şi pentru cele pro-euroasiatice scorul a rămas unul sub 50%. Acest lucru arată că „русская весна” se transformă în „русская зима”, nu mai există, nu mai provoacă entuziasmul pe care l-a provocat acum o jumătate de an de zile. Vedem cum evoluează lucrurile în Ucraina şi în Federaţia Rusă. Din acest punct de vedere, iarăşi, putem confirma că şi la alegerile locale am avut un vot preponderent geopolitic, ceea ce este explicabil, dacă luăm în consideraţie că toată regiunea noastră este destabilizată de pe urma politicii promovate de Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Unde se încadrează aceste figuri proeminente ale partidului condus de Renato Usatîi?

Igor Boţan: „Menţionam anterior că la acest scrutin local este important să înţelegem că moldovenii îşi iau rămas bun de la nostalgia procomunistă. Cred că Renato Usatîi este principala figură care a înjumătăţit rezultatul Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Adică cei care nu mai cred în comunişti s-au dus la Renato?

Igor Boţan: „Cred că e aşa, dacă ne uităm în special pe rezultatele alegerilor pentru primăriile oraşelor. Ne amintim că în 2011 comuniştii erau foarte mândri că au învins. Şi este adevărat, au obţinut majoritatea absolută la alegerile în principalele oraşe sau centre raionale, e mai corect să spunem centre raionale. Iată că acum acest rezultat îl are de partea sa Renato Usatîi.”

Europa Liberă: Cum ajungeţi la această concluzie? Noii apăruţi fireşte că au luat de la cei care au pierdut între timp. De aici deduceţi că sunt comuniştii cei care au alimentat victoria Partidului Nostru.

Igor Boţan: „Sigur. Dacă ne uităm la alegerile parlamentare de acum o jumătate de an, vedem că Partidul Comuniştilor a pierdut jumătate din alegători. Şi Partidul Socialiştilor, care anterior acumula jumătate de procent, a obţinut majoritatea relativă, înjumătăţind atunci rezultatul Partidului Comuniştilor. De această dată înjumătăţirea încă o dată a rezultatului Partidului Comuniştilor se face pe seama Partidului Nostru. Dacă în 2011 la alegerile locale Partidul Comuniştilor practic a câştigat cvasitotal centrele raionale, în special spre nord, acum această victorie este relativă, dar totuşi este o victorie clară a Partidului Nostru, care a obţinut victoria în 11 oraşe, centre raionale preponderent din nordul Republicii Moldova. Deci facem acest calcul foarte simplu şi vedem că principalul beneficiar de pe urma scăderii sentimentului nostalgic este exact Renato Usatîi.”

Europa Liberă: E una să promiţi în campanie electorală că îi trimiţi pe toţi la închisoare. Şi alta e a doua zi să răsufleci mânecile să cauţi bani pentru plombarea şoselelor, cel puţin, dacă nu repararea. Noii primari, veniţi pe valul nemulţumirii, de la Partidul Nostru sau de la socialişti, ce posibilităţi reale vor avea să guverneze autonom şi în conformitate cu promisiunile electorale?

Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Nu au niciun fel de posibilitate. Mai mult ca atât, în această campanie electorală nu s-a discutat cel mai important lucru – cum va avea loc reforma administraţiei publice locale. În ultimii patru ani de zile a fost îngheţată strategia descentralizării. Din această strategie doar dimensiunea legată de bugetele locale, de finanţele locale a fost promovată cu mari probleme, după ce au intervenit organizaţiile finanţatoare care au contribuit la elaborarea acestei noi legi. Cu toate acestea, partidele guvernante şi centrul şi-au lăsat pârghii pentru a controla în continuare administraţiile publice locale prin fondurile centralizate, cum este Fondul Ecologic, Fondul Rutier ş.a.m.d. Dacă luăm în consideraţie că ţara noastră a intrat în criză, iar criza este profundă, nu există niciun fel de încercare a autorităţilor centrale să ne explice cum au de gând să scoată ţara din această criză. Vedem care sunt soluţiile propuse de ministere şi de reprezentanţii acestora – să fie tăiate toate contribuţiile care trebuiau să fie oferite pentru investiţii şi să mai folosească veniturile care vin la buget pentru achitările sociale – pensii, salarii ş.a.m.d. În această situaţie este evident că noii primari vor fi mai degrabă puşi sub presiunea acestei situaţii care nu are deocamdată niciun fel de soluţie.”

Europa Liberă: Renato Usatîi sau Ilan Shor, poreclit de unii Abramovici al Moldovei, sunt o alternativă pe care o caută cu febrilitate unii moldoveni decepţionaţi de partidele de la guvernare?

Igor Boţan: „Eu nu cred astfel. Eu cred că este un accident ceea ce s-a întâmplat la Bălţi şi la Orhei. Cu certitudine aceste persoane, mă refer la primarii aleşi în aceste localităţi, sunt oameni cu capacităţi, însă capacităţile lor sunt foarte specifice, pentru un mediu specific şi pentru relaţii foarte-foarte speciale. Promisiunile lor de a aduce investiţi mi se par lipsite de un substrat serios. În primul rând, eu nu înţeleg ce fel de interes poate elucida pentru potenţialii investitori Renato Usatîi, pe de o parte, şi Ilan Shor, pe de altă parte. Mai cu seamă că ambii, aşa cum spuneam, au o reputaţie foarte îndoielnică. Mai există şi problema relaţiilor acestora cu consiliile din oraşele respective. Dacă Renato Usatîi are majoritatea absolută în consiliu şi ar putea să-şi promoveze deciziile la Bălţi, atunci la Orhei Ilan Shor este, într-un fel, ostaticul democraţilor şi liberal-democraţilor. De fapt, nu este ostatic, dacă luăm în consideraţie că sunt coparticipanţi la aşa-zisul „jaful secolului” din Republica Moldova. Deci, sunt lucruri foarte specifice, care mai degrabă arată că moldovenii au umor negru atunci când se răzbună pe guvernanţii din Republica Moldova, votând de o manieră foarte-foarte specifică.”

Europa Liberă: Ruşii spun: „Назло маме отморожу уши”. În consiliul municipal Chişinău va fi aceeaşi situaţie? Un primar care se va confrunta cu un consiliu nu tocmai conciliant?

Igor Boţan: „Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, va avea probabil o majoritate simplă.”

Europa Liberă: Operaţională.

Igor Boţan: „Da, operaţională. Şi aceasta poate, cumva, ajuta ca lucrurile să se desfăşoare în Republica Moldova de o altă manieră decât în celelalte două mandate, să sperăm. Însă Dorin Chirtoacă a demonstrat că nu are capacităţi de manager, este un politician. Cred că ar fi un politician foarte bun în Republica Moldova, însă în calitate de primar nu s-a manifestat foarte mult. Să sperăm, cu o majoritate totuşi la limită în consiliul municipal, ar putea să scoată în evidenţă şi alte capacităţi ale domniei sale.”

Europa Liberă: Iar relaţia cu puterea centrală cum va fi?

Igor Boţan: „Relaţia cu puterea centrală abia acum este pusă în discuţie. Am văzut declaraţiile liderului Partidului Liberal, care a păstrat tăcerea, din considerente tactice. Acum după ce a câştigat primăria municipiului Chişinău, Mihai Ghimpu dă de înţeles că vrea să salveze vectorul european al Republicii Moldova, adică este gata de negocieri cu Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat pe care îi acuza de „furtul secolului” şi de la care cerea întoarcerea miliardului înapoi. Este o tactică bizară, clară pentru toată lumea.”

Europa Liberă: La ce vă aşteptaţi? Ca să pună condiţii dure?

Igor Boţan: „Putem să ne aşteptăm aşa cum aşteaptă şi un segment din societate, că cei care pretind că sunt europeni trebuie să fie îndemnaţi să procedeze europeneşte, să-şi dea demisia, să părăsească funcţiile publice pe care le au şi să lase ancheta să se desfăşoare nestingherit. Atunci când cu aceste figuri se intră, de fapt, într-un fel de cârdăşie, apar semne de întrebare privind integritatea celui care acceptă astfel de soluţii pentru, atenţie!, salvarea vectorului european al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar nu e dovedit că ei sunt responsabili de aşa ceva.

Igor Boţan: „Sigur că nu este dovedit. Numai că noi ştim şi avem ultimele exemple când la consiliul coaliţiei a fost decis că Banca de Economii trebuie naţionalizată. Lucruri foarte stranii, care până la urmă, au şi provocat demisia guvernului Gaburici. Ştim că Mihai Ghimpu, alături de cei doi lideri formali şi informali ai partidelor de la guvernare, au fost printre principalii arhitecţi ai politizării instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi a instituţiilor regulatoare din Republica Moldova. Deci, probabil au rămas ceva schelete în dulapuri, care acum trebuie, de comun acord, acestea să fie înhumate, dacă putem spune aşa.”

Europa Liberă: Guvernul nou se poate lipsi de voturile lui Voronin?

Igor Boţan: „Eu cred că se vor lipsi de voturile lui Voronin. Însă Voronin va fi menţinut în apropierea guvernării, pentru că au de soluţionat problema alegerii şefului statului. A rămas puţin timp, nu au timp pentru modificarea Constituţiei. De aceea, vor găsi o soluţie de compromis cu Voronin, căruia îi vor permite să critice guvernarea, însă probabil îl vor convinge pe Voronin să nu blocheze alegerea şefului statului în martie a anului viitor. Deci, e o combinaţie cu participarea a patru partide, dintre care trei vor fi în mod explicit la guvernare. Mă refer aici la Partidul Liberal, iar Partidul Comuniştilor va fi ţinut pe banca de rezervă pentru a salva situaţia cu alegerea şefului statului.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG