/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Viitorul European, în Constituție. Aviz pozitiv din partea CC, pentru amendarea Legii Supreme

missing
11 decembrie 2017, ora 18:43

„În sensul declarației de independență și a articolului 1 din Constituție, Curtea a reținut că, orientarea spre spațiul valoric european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției nu încalcă limitele revizuirii impuse de dispozițiile articolului 142 (2) din Constituție”, a declarat Tudor Panțâru, președintele CC.

Inițiativa legislativă a fost propusă de deputații democrați și a fost susținută și de cei din grupul popular-europenilor. În Constituție ar putea apărea și un articol nou, denumit „Integrarea europeană”. Potrivit acestuia, „integrarea europeană reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare al țării”. În acest sens, șeful statului Igor Dodon a scris într-o postare pe Facebook că va face tot posibilul ca această lege să nu fie votată. El consideră că prin decizia de astăzi, Curtea Constituțională a confirmat că nu stă la straja Constituției, ci a intereselor guvernării.

Pe de altă parte, președintele Parlamentului Andrian Candu a comunicat pe o rețea de socializare că proiectul va fi înregistrat în Parlament săptămâna aceasta. Candu mai spune că modelul european este singurul prin care Republica Moldova se poate dezvolta rapid și calitativ. Pe de altă parte, unii analiști politici susțin că, dacă s-ar fi dorit cu adevărat, Moldova putea fi deja membru al UE și fără această prevedere scrisă în Constituție.

„Articolul 1 punct 3, în opinia mea personal, dacă această normă, ar fi fost sârguincios implementată cu începere din momentul adoptării Constituției, atunci, dacă nu împreună cu țările Baltice în 2004, apoi cu certitudine cu România, în 2007, noi am fi devenit țară-membră a Uniuniii Europene”, spune Oazu Nantoi, analist politic.

Iar doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni, crede că vectorul geopolitic de dezvoltare al țării trebuie decis nu de parlamentari, ci de popor, prin referendum: „Dar nu e treaba Parlamentului, că aceștia nu prea gândesc. Aderarea și toate, integrarea juridică, pentru că noi suntem europeni, trebuie să-i dăm până la urmă poporului acesta să se expună”.

Amendamentele urmează a fi discutate în comisiile parlamentare peste 6 luni de la emiterea avizului Curții. Iar pentru a fi modificată Legea Supremă, este nevoie de votul a cel puțin 2/3 din deputați. Avizul Curții Constituționale este definitiv și nu poate fi supus vreo unei căi de atac.

Reporter: Sergiu Niculiță

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram