Seismele au provocat în 2017 mii de victime şi pagube materiale de mare amploare

Cutremurele cu cel mai semnificativ impact au fost înregistrate în Iran, Mexic şi China, chiar dacă ordinea cronologică a producerii lor a fost alta.

Un cutremur cu magnitudinea 6,5 produs în luna august în provincia chineză Sichuan s-a soldat cu 23 de morţi şi 493 de răniţi. Seismul a avut loc într-o zonă de mare altitudine şi cu acces dificil de pe platoul tibetan, unde se află rezervaţia de la Jiuzhaigou — unul dintre parcurile naturale cele mai populare din întreaga ţară, cunoscut pentru frumuseţea lacurilor sale şi foarte frecventat în timpul verii, inclus în patrimoniul UNESCO.

La frontiera cu Asia Centrală în nord-vestul Chinei un alt seism de 6,7 grade pe Richter s-a produs la doar câteva ore după cel din Sichuan şi a provocat 32 de răniţi şi pagube la peste o mie de case din districtul Jinghe.

Guvernul chinez a aprobat alocarea a 180 de miliarde de yuani (27 de miliarde de dolari) pentru repararea pagubelor şi acordării de asistenţă victimelor provocate de cele două seisme.

Mai multe evenimente seismice răsunătoare s-au produs în septembrie în zona Mexicului. La începutul lunii, un cutremur cu o magnitudine de 8,2 produs în sudul statului, cel mai puternic seism înregistrat în această ţară în ultimul secol, a provocat 98 de morţi, în special în regiunile Oaxaca, Chiapas şi Tabasco. Numărul total al persoanelor afectate s-a ridicat la aproximativ 2,3 milioane.

Un alt cutremur puternic a fost resimţit după câteva zile în Ciudad de Mexico. Estimarea iniţială a magnitudinii seismului, făcută de US Geological Survey (USGS, serviciul american de monitorizare geologică) a fost de 7,4, valoare revizuită ulterior la 7,1 atât de USGS, cât şi de institutul seismologic mexican. Epicentrul a fost la opt km la sud-est de Atecingo, în statul Puebla din centrul Mexicului. Mişcarea tectonică s-a produs la o adâncime de 51 de kilometri.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa a fost de 369, inclusiv zeci de copii, majoritatea victimelor fiind înregistrate în Ciudad de Mexico, respectiv 228.

Cutremurul a doborât 40 de clădiri şi a avariat cel puţin alte 500. Potrivit estimărilor Guvernului, reconstrucţia de locuinţe, şcoli şi clădiri istorice afectate de cutremur va avea un cost de peste 38 de miliarde de pesos (aproximativ 2,1 miliarde de dolari).

Un nou seism, ce a avut magnitudinea de 6,1, s-a produs după doar patru zile după cutremurul cu magnitudinea de 7,1 şi a făcut două victime — două femei vârstnice care au făcut atac de cord şi au decedat.

La începutul lunii noiembrie, un cutremur de 7,3 grade produs la graniţa dintre Iran şi Irak a provocat moartea a cel puţin 450 de persoane şi rănirea altor 7.700 — 9.400 dintre care peste o mie grav.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 32 de kilometri sud de oraşul Halabja într-o regiune muntoasă din estul Irakului, la 200 de kilometri de Bagdad şi la 400 de kilometri de Teheran, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

În total, circa 30.000 de locuinţe au fost distruse sau avariate, potrivit estimărilor oficiale, şi peste 100.000 de persoane au rămas fără casă.

Seismul a provocat moartea a cel puţin şase persoane în Irak şi rănirea altor peste 68. În nordul regiunii Kurdistanul Irakian şapte persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 325 au fost rănite

Anul inundaţiilor


Ploile abundente care au căzut în acest an într-un interval scurt de timp în anumite regiuni de pe glob au provocat mii de decese, ca urmare a viiturilor şi alunecărilor de teren.

Inundaţiile cauzate de ploile abundente care au căzut în ianuarie în Thailanda au ucis 27 de persoane şi au afectat condiţiile de trai ale altor aproape 1 milion de persoane. 44 de provincii din cele 67 ale ţării au fost afectate de viituri, în zece provincii apa ajungând chiar şi la doi metri în unele locuri. Zona cea mai afectată a fost provincia nord-estică Sakhon Nakhon.

În luna februarie, 12 persoane au murit în urma unor alunecări de teren produse în Bali, în centrul Indoneziei, ca urmare a ploilor torenţiale.

După seceta agravată de fenomenul El Nino, curentul cald ecuatorial din Pacific, Zimbabwe a fost afectat la începutul anului direct de la Nina, fenomen climatic invers caracterizat prin precipitaţii puternice. Astfel, inundaţiile au provocat moartea a 246 de persoane. De asemenea, peste 2.000 de persoane au fost evacuate şi 70 de baraje au fost distruse de ploile puternice care s-au abătut asupra estului şi sudului ţării. Districtul Tsholotsho din sud-vestul ţării se numără printre cele mai afectate.

Ploile diluviene provocate de fenomenul El Nino care s-au abătut în martie asupra Peru au provocat inundaţii, alunecări de teren şi un bilanţ total de 75 de morţi. De asemenea, peste 625.000 de persoane au fost afectate de intemperii şi alte 70.000 şi-au pierdut casele. "Nordul ţării nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie de la sfârşitul anilor 1990", a declarat Walter Cotte directorul general Crucii Roşii pentru continentul american.

În luna aprilie, Columbia a fost în doliu după o alunecare masivă de teren, care a provocat 206 de morţi şi sute de răniţi şi dispăruţi, în urma ploilor abundente care au afectat regiunea andină. Ploi abundente cauzate de fenomenul climatic El Nino au afectat timp de mai multe săptămâni regiunea andină, în nord-vestul Americii Latine. Ele au provocat inundaţii şi în Ecuador, unde 21 de oameni au murit şi 1.280 au rămas fără adăpost.

Tot în aprilie, cel puţin 35 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 8 au fost date dispărute în urma unor inundaţii provocate de ploi diluviene în nord-vestul Iranului. Ulterior, în luna august, Iranul a fost afectat de alte inundaţii declanşate brusc de ploile torenţiale care au provocat 11 decese în nord-estul ţării.

La începutul lunii mai, intemperii violente însoţite de tornade au afectat sudul şi centrul Statelor Unite ale Americii, bilanţul autorităţilor anunţând cel puţin 14 morţi şi importante pagube materiale.

La sfârşitul lunii mai, cel puţin 200 de persoane au decedat în urma unor alunecări de teren cauzate de ploile torenţiale în Sri Lanka. Un număr de 16 ţări au participat la acţiunea umanitară pentru a oferi ajutor celor 600.000 de persoane nevoite să-şi abandoneze casele. Acestea au fost cele mai grave inundaţii în Sri Lanka din mai 2003, când 250 de persoane au murit şi 10.000 de case au fost distruse de ploile provocate de sezonul musonului.

În luna iunie, bilanţul "celor mai grave alunecări de teren" produse în Bangladesh a fost de cel puţin 152 de morţi şi zeci de dispăruţi.

În iulie, circa 60 de persoane au murit în alunecări de teren şi în inundaţii în provincia Hunan, din centrul Chinei. Circa 1,6 milioane de locuitori din această provincie au trebuit să fie strămutaţi.

De asemenea, două alunecări de teren produse în luna august în sud-vestul Chinei, respectiv într-o zonă tibetană din nord-vestul ţării au lăsat în urmă cel puţin 30 de morţi.

Tot în China, în iunie şi august, două alunecări de teren enorme din provincia Sichuan s-au soldat cu peste 30 de morţi şi zeci de dispăruţi.

De asemenea, bilanţul inundaţiilor înregistrate la începutul lunii iulie în sud-vestul Japoniei a fost stabilit la 30 de morţi. În Kyushu, cea mai sudică dintre cele patru mari insule ale arhipelagului nipon, situată la aproximativ 900 kilometri de Tokyo, au fost înregistrate precipitaţii de o amploare fără precedent, iar drumurile, casele şi şcolile au fost devastate de inundaţiile masive.

Sezonul ploios a provocat inundaţii devastatoare în India unde au fost înregistraţi 700 de morţi şi 2 milioane de sinistraţi. Aproximativ 20 de state au fost afectate de ploile provocate de muson.

De asemenea, în august, cel puţin 70 de persoane şi-au pierdut viaţa în Nepal, 73 în nordul şi estul Indiei şi 82 în Bangladesh după mai multe zile de ploi torenţiale. În plus, o alunecare masivă de teren într-o regiune muntoasă din nordul Indiei a înghiţit două autocare, provocând moartea a cel puţin 46 de persoane.

În Sierra Leone, 499 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren produse la mijlocul lunii august. Versantul unui deal s-a prăbuşit din cauza ploilor abundente ucigând locuitori şi distrugând case, la periferia oraşului Freetown, capitala statului Sierra Leone, lăsând 2.000 de persoane fără locuinţă.

La începutul lunii noiembrie, trecerea taifunului Damrey în zona Vietnamului a provocat 106 de victime şi 197 de răniţi, iar alte 25 de persoane sunt dispărute. Provincia Khanh Hoa, în care se află populara staţiune de vacanţă Nha Trang, a raportat 39 de decese. Pe locul următor în topul regiunilor cu cele mai multe victime se află provincia Quang Nam, cu 24 de persoane decedate.

Nu mai puţin de 280 de persoane au murit în Vietnam în primele zece luni ale anului în urma unor dezastre naturale precum furtuni, inundaţii sau alunecări de teren.

Grecia a fost şi ea afectată de fenomene meteorologice extreme, în noiembrie, când inundaţiile produse în localităţile din apropierea Atenei s-au soldat cu 20 de morţi. Cele mai afectate au fost oraşele Mandra, Nea Peramos şi Megara, situate la circa 50 km vest de Atena.

Trei dintre fenomenele meteorologice cele mai mediatizate în acest an au fost uraganele Maria, şi Harvey

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, un organism specializat din cadrul ONU, volumul deosebit de mare al precipitaţiilor provocate de furtuna tropicală Harvey este cel mai probabil asociat cu schimbările climatice generate de încălzirea globală, un fenomen care duce la creşterea cantităţii de umezeală din atmosfera Terrei.

Uraganul Irma a făcut 14 victime în Caraibe şi cel puţin 72 de morţi în statul american Florida, în luna septembrie.

Uraganul Harvey, care a lovit în august statul american Texas, a provocat inundaţii fără precedent, fiind responsabil direct sau indirect de moartea a 33 de persoane.

Costurile în urma pagubelor provocate de cele două uragane sunt estimate la circa 290 de miliarde de dolari, sau 1,5 de puncte procentuale din PIB-ul SUA, potrivit serviciului meteorologic privat Accuweather.

Uraganul Maria a provocat decesul a cel puţin 51 de persoane în Puerto Rico. Acest fenomen a lovit insula din Marea Caraibilor pe 20 septembrie, fiind cel mai puternic uragan care a afectat acest teritoriu american în ultimii 90 de ani.

Incendiile de vegetaţie au făcut prăpăd în Portugalia, SUA şi Canada

Muntenegru, Italia, Spania, Bosnia, Croaţia, Serbia, Grecia, Albania, Bulgaria şi Franţa s-au numărat printre statele afectate în acest an de incendii de vegetaţie, însă, cea mai gravă situaţie a fost în Canada unde sute de focare au mistuit porţiuni ample din pădurile provinciei British Columbia (vest), iar numărul persoanelor evacuate a fost de circa 46.000.

Sute de mii de hectare de vegetaţie au ars de la începutul lunii aprilie, în principal în luna iulie.

British Columbia este, asemeni Californiei din SUA, afectată frecvent de incendii de pădure. Însă amploarea dezastrului din acest an se apropie de cel din 2003, când incendiile au obligat evacuarea a peste 50.000 de persoane.

În luna august, nu mai puţin de 19 incendii de pădure au fuzionat şi au creat un singur focar, uriaş, cel mai mare raportat vreodată în Columbia Britanică. Incendiul astfel creat, denumit "Platoul", a acoperit 467.000 de hectare într-o regiune cu vegetaţie sălbatică şi puţin populată din centrul provinciei, la vest de oraşul Quesnel, şi a fost de peste două ori mai extins decât cel care a distrus peste 200.000 de hectare de pădure în 1958.

"Este cel mai mare incendiu din istoria provinciei", a declarat Kevin Skrepnek, purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă împotriva incendiilor de pădure din Columbia Britanică, într-o conferinţă de presă. Din aprilie, peste 1,2 milioane de hectare (12.000 de kilometri pătraţi) de pădure au fost distruse, o cifră fără precedent în istoria provinciei, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt

În Statele Unite, bilanţul incendiilor de vegetaţie care au făcut ravagii în nordul statului California începând de la 9 octombrie a fost stabilit la 42 de morţi.

Mai multe focare care au izbucnit în California au distrus circa 5.000 de locuinţe şi clădiri, iar aproximativ 75.000 de persoane au fost evacuate. În total, în zece zile de incendii circa 86.200 de hectare au fost mistuite de flăcări.

Acesta a fost cel mai mare grav bilanţ provocat de un incendiu în istoria Californiei, depăşind inclusiv bilanţul incendiului din Parcul Griffith, din 1933, din Los Angeles.

În Portugalia, bilanţul în urma incendiilor de vegetaţie produse în luna octombrie în nordul şi centrul ţării a ajuns la 42 de morţi. De asemenea, circa 70 de persoane au fost rănite, peste zece în stare gravă. În luna iunie, 64 de persoane au decedat într-un incendiu în apropiere de Pedrogao Grande, în centrul Portugaliei. În total, incendiile de pădure produse anul acesta în Portugalia au cauzat moartea a peste 100 de persoane.

În total, incendiile din Portugalia au devastat 442.000 de hectare de vegetaţie de la începutul lunii ianuarie şi până la sfârşitul lunii octombrie, stabilind astfel un nou record istoric, potrivit unei estimări a Institutului pentru Conservarea Naturii şi a Pădurilor (ICNF).

Potrivit statisticilor oficiale în domeniu, ce datează din 1980, precedentul record a fost stabilit în 2003, cu 426.000 de hectare incendiate. Însă anul 2017 a fost marcat, în special, de cele mai devastatoare incendii de pădure din istoria ţării.