Încheierea emisă la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, este irevocabilă şi nu poate fi atacată. Obiectul acesteia a constituit ordonanţa prin care, afirmă Domnica Manole, Procuratura Anticorupţie ar fi vrut să vadă dacă autor comun ar fi fost liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, parte reclamantă în procesul de atunci. Procurorul consideră că prin această ordonanţă nu s-au încălcat drepturile fostei judecătoare a Curţii de Apel Chişinău. Avocata Domnicăi Manole este însă de altă părere. 

„Totuşi noi am contestat această ordonanţă şi sub aspectul dispunerii şi sub aspectul faptului că nu au fost respectate dispoziţiile Codului de procedură. Scopul relevat de către procuror pentru stabilirea dreptului de autor comun în raport cu faptul că nu are nicio tangenţă cu incriminarea adusă doamnei Domnica Manole pentru comiterea infracţiunii prevăzute de articolul 307 Cod penal, precum şi în faptul că astfel de experţi în Republica Moldova, pentru a stabili comunitate lingvistică, nu este. În viziunea noastră, această dispunere a expertizei a fost de fapt o acţiune procesuală pentru a motiva tergiversarea efectuării urmăririi penale”, afirmă avocata Domnicăi Manole, Veronica Mihailov-Moraru.

Acuzaţiile de tergiversare au fost respinse anterior de către procurorul de caz, Eugeniu Rurac. În acelaşi timp, avocata Veronica Mihailov-Moraru menţionează: „Examinarea acestei contestaţii a fost una îndelungată, ea fiind depusă anul trecut imediat ce a fost înaintată învinuirea doamnei Domnica Manole, fiind de fapt unicul act procedural dispus imediat după ce a fost înaintată învinuirea pe marginea căreia mai mulţi judecători de instrucţie s-au abţinut, au avut loc mai multe amânări.”

Şeful Procuraturii Anticorupţie declara anterior că numele lui Năstase nu figura şi că scopul expertizei era de a stabili dacă anume Domnica Manole a întocmit actul procesual, iar Andrei Năstase a negat că ar avea vreo legătură cu bănuielile autorităţilor. Fosta judecătoare subliniază că rezultatele expertizei stilistico-lingvistice nu au demonstrat existenţa unui alt autor. 

Menţionăm că urmărirea penală pe numele Domnicăi Manole continuă, iar săptămâna trecută, Curtea Supremă de Justiţie a respins demersul fostei judecătoare de a anula decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care i-a fost ridicată imunitatea şi Procuraturii i s-a permis să o urmărească penal. Manole a declarat atunci că nu s-a făcut dreptate şi că se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.