00:50:18 20.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE: „Transnistria este deja transformată într-o regiune de tip Kaliningrad. A mai rămas să aducă aici rachetele Iskander”

Politică 11.12.2017 15:00 Vizualizări2640 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: „Transnistria este deja transformată într-o regiune de tip Kaliningrad. A mai rămas să aducă aici rachetele Iskander”


Acordarea a două mandate în Parlamentul de la Chișinău pentru transnistreni, în cadrul sistemului mixt apropat vara trecută, este un lucru „anormal” în opinia lui Ion Leahu, fostul șef al Delegației moldovenești în Comisia Unificată de Control în prioada anilor 2002 - 2013.

„Nu este normal ca unui teritoriu necontrolat să i se acorde două mandate în Parlament, în condițiile în care în acel teritoriu nu va fi posibil de organizat o campanie electorală adecvată. Chiar dacă secțiile de vot vor fi deschise în dreapta Nistrului, cum putem noi să admitem în Parlament legislatori care să reprezinte o structură neconstituțională? Mai întâi trebuie să fie determinat statutul acestui teritoriu”, a declarat Ion Leahu pentru Ziarul NAȚIONAL.

Întrebat ce trebuie schimbat pentru a nu admite separatiști în Parlamentul R. Moldova, Leahu a răspuns că „soluția ar fi în genere să nu ne jucăm noi cu circumscripțiile electorale pentru stânga Nistrului”.

„Chiar și două persoane în Parlament cu intenții negative pot dăuna interesului național al R. Moldova. Transnistria trebuie să înțeleagă că, încălcând legislația R. Moldova, ea nu ajunge nicăieri. Fix așa cum s-a întâmplat în 2009, când agenții economici s-au înregistrat la Chișinău pentru a putea efectua operațiuni de import-export. Așa trebuia să fie făcut și în alte domenii, cum ar fi cel al telecomunicațiilor etc.”, ne-a spus fostul șef al Delegației moldovenești în CUC, ținând să sublinieze faptul că, astăzi, 35% din exporturile Transnistriei ajung pe malul drept al Nistrului, alte 35% - în UE, 20% în Ucraina și doar 6% în Rusia.

CITIȚI și INTERVIU // Ion Leahu: „Cele patru protocoale semnate de Chișinău și Tiraspol sunt în DETRIMENTUL intereselor R. Moldova”

Cu toate acestea, am ajuns în situația în care Moscova a transformat Transnistria „într-o regiune de tip Kaliningrad”.

„Transnistria deja e transformată într-o regiune de tip Kaliningrad. Ultimul lucru care a rămas să-l aducă aici este „Iskcander”-ul, rachete cu rază medie de acțiune. Kaliningradul este dodat cu aceste rachete și a mai rămas să aducă și aici. Transnistria este un punct foarte puternic de influență asupra României, Bulgariei și Turciei, odată ce aceste state sunt aproape și de aici există posibilitatea de a efectua anumite operațiuni. Tragerile din arme grele și instruirea militarilor din Transnistria ca să opereze cu aruncătoarele de grenade „Plamea”, mitraliere etc., înseamnă că ei (rușii – n.r.) nu pierd timpul pur și simplu, ci au intenția să dispună de un contingent foarte bine pregătit în stânga Nistrului”, atenționează Ion Leahu.

Întrebat dacă, în asemenea condiții, R. Moldova ar trebui să se unească cu România și să adere la NATO, lăsând Transnistria, așa cum sugerează fostul președinte al României, Traian Băsescu, Leahu spune că „ar fi extraordinar, însă eu nu văd aici forțe care ar putea să realizeze acest lucru”.

„În orice clipă poate apărea o situație în care rușii să-și extindă influența militară până la Prut. Dar nu sunt de acord că Transnistria trebuie lăsată. Acest teritoriu a aparținut Ucrainei numai nominal. Divizarea teritoriilor în 1917 a fost voluntaristă și nu a ținut cont de componența etnică, istorică etc. În stânga Nistrului locuiau atunci tot moldoveni”, zice Ion Leahu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md