Republica Moldova, în pericol să rămână fără curent electric; Anunţul făcut de Gas Natural Fenosa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanţii companiei Gas Natural Fenosa anunţă că au fost avertizaţi de furnizorul de energie electrică despre faptul că ar putea reduce cu 40% alimentarea cu energie electrică din cauza datoriilor.

Potrivit unui comunicat al întreprinderii, furnizorul a avertizat printr-o scrisoare întreprinderile Red Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie că acest lucru s-ar putea întâmpla pe 1 iulie, iar Gas Natural Fenosa a cerut amânarea acestei decizii până pe 15 iulie.

„Gas Natural Fenosa este preocupată de consecințele acestei decizii unilaterale a producătorului și aminteşte, că este forțată să amâne plățile din cauza neajustării tarifelor din 2012, care, la rândul lor, nu acoperă costul integral al energiei electrice. Compania achiziționează energie electrică în dolari americani, la o rată de schimb în tariful în vigoare de 11,8 lei/dolar, în condiţiile în care acest curs real este 18.68 lei/dolar la zi”, susţin reprezentanţii companiei.

Astfel, Gas Natural Fenosa ar putea să primească un volum de energie electrică mai mic cu 40%. Reprezentanţii companiei susţin că aşteaptă ca ANRE să majoreze tarifele aşa cum au solicitat.

„Pentru a evita probleme şi prejudicii mari cauzate consumatorilor, Gas Natural Fenosa a solicitat furnizorului amânarea aplicării măsurii anunţate până pe 15 iulie, curent, cu încrederea că până atunci ANRE îşi va onora angajamentele şi va aproba noile tarife în corespundere cu cererile prezentate, pentru a debloca astfel situaţia gravă în care se află întreg sectorul energetic al țării, inclusiv cel mai mare furnizor de energie electrică din Moldova, care deserveşte circa 70 la sută din teritoriul ţării”, se arată în comunicatul întreprinderii.

Amintim că în luna martie curent compania Gas Natural Fenosa a cerut Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică scumpirea energiei electrice cu aproape 60 la sută. De cealaltă parte, reprezentanții ANRE au calificat drept nejustificate mărimile tarifelor propuse de către furnizori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...