Trecerea la sistemul electoral mixt va avea loc. Declaraţia a fost făcută de către deputatul PD Sergiu Sîrbu în cadrul ultimei dezbateri la acest subiect, organizate de Asociația Promo-LEX. Asta în pofida criticilor și întrebărilor dure adresate de către cetățeni. Discuțiile au avut loc la Ungheni, iar patru politicieni au explicat de ce pledează sau de ce se opun votului mixt. Oamenii au rămas nemulțumiți de încăpățânarea guvernării de a insista asupra unui proiect de lege contestat de oficiali europeni și americani. Deputații Sergiu Sîrbu și Vasile Bolea au adus argumente în favoarea introducerii votului mixt, iar legislatorul Grigore Cobzac și președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, au explicat de ce se opun și de ce pledează pentru păstrarea și îmbunătățirea sistemului actual.

A urmat o rundă de discuții, în care politicienii și-au pus întrebări unii altora, inclusiv despre votul preferențial, propus de Platforma Demnitate și Adevăr. Spiritele s-au încins la momentul dialogului Sîrbu-Năstase.

Cel mai fierbinte a fost însă dialogul cu cetățenii. Oamenii au pus întrebări tăioase și i-au luat la rost pe cei care vor schimbarea sistemului electoral.

În timpul dezbaterii, Andrei Năstase a fost întrerupt de mai multe ori de către un grup de cetățeni, despre care el a spus că a fost adus la întrunire. A fost nevoie de intervenția poliției.

Polemicile au continuat și după finalizarea dezbaterilor. Dintr-un video postat pe Facebook se vede cum o femeie l-a luat la rost pe deputatul PD Sergiu Sîrbu. Dezbateri similare au avut loc la Edineț, Bălți, Comrat, Cahul și Anenii Noi. Discuțiile au fost organizate de Asociația Promo-LEX și au avut drept scop informarea cetățenilor în legătură cu proiectul de modificare a sistemului electoral. Menționăm că întrunirile anterioare s-au lăsat cu scandal după multiple acuzații din partea unor participanți precum că unii oameni, inclusiv angajați ai întreprinderilor de stat, au fost aduși în mod organizat la întâlniri. În unele cazuri, câtorva cetățeni care spuneau că vin din partea anumitor ONG-uri li s-a reproșat că reprezintă, de fapt, un partid.