Creșterea economică urmează să încetinească vizibil; Cu ce propuneri vin experții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Creșterea economică urmează să încetinească vizibil, economia fiind anticipată să stagneze până la finele anului curent. Repercusiunile devalizărilor de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, restricționările politicii monetare și suspendarea majorității suportului financiar și tehnic din partea partenerilor de dezvoltare sunt factorii care vor pune presiuni esențiale asupra economiei în viitorul apropiat, arată Expert Grup într-un studiu privind realitarea economică a țării.

Creșterea surprinzătoare din luna iunie a fost alimentată preponderent de deprecierea monedei naționale, care deși a cauzat nemulțumiri în societate, a „umflat” valoarea în lei a remiterilor și a exporturilor.

Deși în primul trimestru, exporturile totale de bunuri exprimate în dolari americani au scăzut cu 14,7%, exprimate în lei și ajustate la inflație acestea au crescut cu 3%, deși remiterile au scăzut cu 33%, veniturile populației din transferurile din afara țării exprimate în lei și ajustate la inflație au crescut cu 16%.

„Creșterea economică urmează să încetinească vizibil, economia fiind anticipată să stagneze până la finele anului curent. Economia și întreaga societate moldovenească încă nu a resimțit pe deplin repercusiunile devalizărilor de la BEM, BS și UB, a restricționării politicii monetare și a suspendării majorității suportului financiar și tehnic din partea partenerilor de dezvoltare. Anume acești factori urmează să pună presiuni esențiale asupra economiei în viitorul apropiat, prin intermediul riscurilor pentru stabilitatea monedei naționale, a finanțelor publice și a riscurilor inflaționiste și de sărăcie”, se arată în raport.

În contextul actual economic, social și politic extrem de dificil, este necesară consolidarea elitelor politice și a societății civile pentru elaborarea de urgență a unui plan anticriză.

Potrivit experților economici, planul trebuie să includă cel puțin 3 seturi de măsuri imediate și anume asanarea sistemului bancar și soluționarea problemei de la BEM, BS și UB, stabilizarea finanțelor publice, reluarea dialogului cu partenerii de dezvoltare și evitarea riscului de incapacitate de plată și liberalizarea climatului de afaceri și încurajarea antreprenorialului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...