19:47:23 23.04.2024
Stiri

Vlad Filat, despre o nouă alianță de guvernare: „Trebuie să ACȚIONĂM imediat. E contraproductiv să venim cu CONDIȚIONĂRI”

Politică 29.06.2015 15:52 Vizualizări1590 Autor: Ziarul National
Vlad Filat, despre o nouă alianță de guvernare: „Trebuie să ACȚIONĂM imediat. E contraproductiv să venim cu CONDIȚIONĂRI”


Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a mulțumit alegătorilor pentru că „au ales modelul european” de dezvoltare, în defavoarea forțelor care reprezintă interesele altui stat și a îndemnat partidele proeuropene să înceapă negocierile privind formarea coalițiilor la nivel local, dar și a unei majorități la nivel central.

„Alegerile au fost câștigate detașat de partidele proeuropene. Oamenii au ales modelul european de dezvoltare. PLDM a obținut un rezultat bun la alegerile locale generale și țin să le mulțumesc colegilor pentru implicare și desfășurarea unei campanii politice. PLDM a desfășurat o campanie bazată pe corectitudine și nu prin corupere. A fost o victorie în condiții extrem de dificile. Au fost cazuri de violență, corupere și propagandă din exterior. Asta trebuie să ne pună pe gânduri, deoarece e în pericol principiul democrației electorale”, a menționat Vlad Filat.

Liberal-democratul a recunoscut că partidele proeuropene au suportat și anumite pierderi: „Aceste pierderi puteau fi evitate. Mă refer la mediul urban din R. Moldova. În același timp, am obținut victorii în Soroca și Ungheni. Cetățenii au demonstrat prin votul lor că cei care reprezintă interesele altui stat sunt taxați. Politica hibridă nu-și are locul în R. Moldova. Oricum, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece și să medităm asupra acestor lucruri”.

În acest context, Vlad Filat a făcut un apel către reprezentanții partidelor proeuropene, în special către Partidul Liberal. „Îi felicit pe domnii Ghimpu și Chirtoacă pentru victoria puternică în capitală. Acum e necesar să creăm o coaliție proeuropeană la nivel central pe principiul responsabilității. Aceste discuții trebuie să fie transparente. De asemenea, să creăm coaliții în raioane, consiliile orășenești și municipale. Cu cei din PD am început deja discuțiile și urmează să acționăm. E nevoie să acționăm imediat. După primul tur am insistat să începem discuțiile, dar din cauza turului doi de scrutin nu ne-a reușit. Acum nu mai avem timp pentru a amâna începerea negocierilor. Acum e contraproductiv ca cineva să înainteze condiții, este important să începem să comunicăm. Să învestim un Guvern cu o acoperire politică puternică. Trebuie să facem față provocărilor, iar acestea sunt foarte multe”, a insistat liberal-democratul.

Aceeași părere este împărtășită și de liderul partidului Democrat, Marian Lupu. „Alegerile locale au consemnat o victorie clară a partidelor proeuropene, fapt care permite crearea majorităților în consiliile locale, formate din partide care împărtășesc aceeași viziune, de menținere a cursului european al țării. Direcţia de dezvoltare europeană nu poate fi pusă în discuţie. Tot ce trebuie de făcut acum este formarea rapidă a unui nou guvern proeuropean, mai stabil, mai bine susţinut din Parlament, care să continue într-un ritm mai accelerat progresele pentru apropierea de UE”, a precizat Lupu.

Președintele PL, Mihai Ghimpu, a acceptat să discute cu PLDM și PD, dar a venit cu o condiție. Liberalul vrea ca cele două partide să poarte discuții exclusiv cu PL.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md