Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

28 Martie, 2024

Radioamatorii care doresc să utilizeze staţiile personale de radiocomunicaţii peste hotarele ţării au nevoie de permise tehnice CEPT sau CEPT Novice

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) informează radioamatorii, care planifică să călătorească în străinătate şi doresc să utilizeze staţiile personale de radiocomunicaţii în ţara de destinaţie, despre faptul că dânşii urmează să obţină permise tehnice CEPT sau CEPT Novice ce acordă dreptul de a utiliza staţiile respective peste hotarele R. Moldova. Permisele tehnice CEPT/CEPT Novice sunt eliberate de către ANRCETI gratuit, în termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii cererii în scris a solicitantului.

Din punct de vedere al CEPT (Conferinţa Europeană pentru Poştă şi Telecomunicaţii), există două categorii de radioamatori: începători („novice”) şi avansaţi. Permisele tehnice de radioamator de clasa A şi B, utilizate în R. Moldova, sunt echivalente permisului tehnic CEPT, iar permisul tehnic de radioamator de clasa C este echivalent permisului tehnic CEPT Novice. Permisele tehnice CEPT şi CEPT Novice se eliberează oricărei persoane ce deţine un certificat de radioamator emis în R. Moldova sau oricărei persoane rezidente în R. Moldova care are un certificat CEPT HAREC emis în străinătate, conform cerinţelor CEPT.

Permisele tehnice respective oferă titularilor acestora dreptul de a utiliza, pentru o perioadă scurtă de timp, staţiile personale de radioamator în ţările membre CEPT (în prezent, 42 ţări membre). La utilizarea staţiei de radioamator, titularul permisului tehnic respectiv are obligaţia să respecte atât reglementările şi standardele internaţionale, cât şi recomandările, reglementările în vigoare ale ţării vizitate.

Permisele tehnice CEPT/CEPT Novice sunt eliberate pe un termen de trei ani. Procedura de eliberare a lor, formularele tip ale acestora şi condiţiile de utilizare peste hotarele R. Moldova a staţiilor de radioamator de către titularii permiselor respective sunt stabilite în decizia Consiliului de Administraţie al ANRCETI nr. 11 din 05.06.2015. Documentul este disponibil pe adresa: http://www.anrceti.md/files/filefield/decizie%20_permis_CEPT_nr.11_din_0....

În luna iunie curent, ANRCETI a eliberat, în baza cererilor depuse, primele două permise tehnice CEPT. Actualmente, peste 200 de radioamatori din R. Moldova deţin permise tehnice pentru utilizarea staţiilor personale de radiocomunicaţii.

Permisul tehnic este un act eliberat de ANRCETI ce atestă dreptul de utilizare, cu respectarea anumitor parametri tehnici, a uneia sau mai multor staţii de radiocomunicaţii pe frecvenţele sau canalele radio asignate. ANRCETI eliberează permise tehnice pentru utilizarea staţiilor de radiocomunicaţii terestre mobile, staţionare şi a staţiilor de radioamator. Staţiile de radioamator sunt utilizate pentru autoinstruire, intercomunicaţii şi investigaţii tehnice efectuate de amatori – persoane autorizate legal, interesate de tehnica radiocomunicaţiilor, în scopuri personale şi fără niciun interes pecuniar.

29 iunie 2015

Ultima actualizare: 29/06/2015