Cum alegem corect vinul: Mic ghid pentru începători

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nu știm să vă spunem cu exactitate când vinul a început să fie foarte popular și printre tineri. Însă s-a întâmplat. Poate este „vina” filmelor de la Hollywood sau a serialelor pe care le urmărește toată lumea sau poate că este efectul stilului de viață modern, care ne împinge să căutăm modalități originale de evadare din oraș și relaxare – cum ar fi vacanțele în podgorii.

Cert este însă că vinul a început să fie din ce în ce mai căutat. Însă este o băutură cu o istorie veche și foarte complexă, pe care, dacă nu o cunoști, este ușor să dai greș. Este greu de ales, greu de combinat și dificil de evaluat, dacă nu ești expert.

Cu toate acestea, există reguli simple, pe care, dacă le cunoști, te vor ajuta să alegi o băutură potrivită pentru orice ocazie. Păstrează, așadar, acest ghid la îndemnă, mai ales acum când sezonul Sărbătorilor de Iarnă este pe cale să înceapă.

Învață cum să citești eticheta

Asta nu înseamnă să o alegi pe cea care pare cea mai luxoasă. Nu este o garanție a calității vinului. Trebuie să fii atent la detalii, în schimb. De exemplu, dacă pe sticlă se menționează faptul că este vorba despre un vin de masă, acesta s-ar putea să fie produs dintr-o varietate de soiuri de struguri și de o calitate mai proastă.

Atenție și la proveniența vinului. Pariază pe soiurile locale și îți garantăm că nu vei regreta. Un producator de vinuri romanesti poate fi echivalentul calității la cel mai bun preț. Noi pariem în această iarnă pe varietățile roșii dulci, foarte aromate, perfecte pentru masa de Crăciun. Mai ales că pot fi combinate cu succes cu tradiționalele și nelipsitele sarmale.

Cum îți dai seama de ce un vin este la reducere

Dacă alegi un magazin specializat în comercializarea vinurilor, vei găsi și varietăți deosebite, însă și reduceri la anumite băuturi. Potrivit experților, magazinele de specialitate au oferte speciale atunci când primesc varietăți de vin vintage care trebuie consumate imediat sau atunci când o băutură pur și simplu nu se vinde. Nu înseamnă că vei cumpăra un vin prost dacă le alegi, însă nu-ți face provizii. Sunt perfecte mai ales pentru o seară alături de prieteni sau în familie.

Dacă ai îndoieli, mergi întotdeauna pe varianta rose-ului

Probabil vei ridica din sprâncene, însă este cât se poate de adevărat. Vinurile rose sunt de obicei varietăți foarte fresh, cu o aciditate crescută, care le dă o savoare specială. Însă sunt și ușoare și pot fi combinate cu succes cu majoritatea felurilor de mâncare. La fel ca varietățile albe, vinurile din categoria rose pot fi servite la aperitiv, alături de un platou cu brânzeturi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...