Învățare prin metode interactive și moderne. „Clasa viitorului” a ajuns în 11 instituții de învățământ din Moldova

57366
Foto: ipn

Republica Moldova face un pas important spre modernizarea învățământului și lansează proiectul pilot „Clasa viitorului”. Noua abordare constă în integrarea tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare a tuturor materiilor școlare.

Faza pilot constă în dotarea cu tehnologii ale învățării transformatoare, precum imprimante 3D, scanere, senzori, Mboti, tablete, seturi de robotică, laboratoare digitale etc., a unui număr total de 11 licee și gimnazii din Republica Moldova. În premieră, noul concept educațional și tehnologiile din dotare au fost prezentate astăzi, 8 decembrie, la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Chișinău, unde a avut loc ceremonia de înmânare a echipamentelor, transmite IPN.

„Prin această clasă a viitorului încercăm să-i apropiem pe copii de şcoală. Copii trebuie să vină la şcoală cu plăcere”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării, Igor Șarov”, spune Igor Șarov, secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Photo Credit: moldova9.com
Photo Credit: moldova9.com

„Clasa viitorului aduce tehnologiile în școală și transformă procesul de predare-învățare. Acesta devine interactiv și captivant atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Digitalizarea educației și racordarea procesului de studiu la realitățile erei informaționale va pregăti tinerii pentru cariere de succes pe piața competitivă a muncii”, menționează Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova

3-811x540-811x540
Photo Credit: moldova9.com

„Şcolile au fost selectate ca să fie reprezentative pentru toată ţara. Avem şcoli şi din Chişinău, din nord, din sud, de la sate. Fiecare şcoală a primit 3 mii de dolari la începutul proiectului”, a comunicat Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova.

Beneficiari ai proiectului „Clasa viitorului” sunt peste 12 mii de elevi care studiază în 11 licee participante la proiectul pilot. Aceste şcoli sunt incluse şi în programul naţional „Roboclub”.

Photo Credit: moldova9.com
Photo Credit: moldova9.com

Conceptul se bazează pe recomandările oferite de European Schoolnet, o rețea formată din 31 de ministere europene ale educației, care lucrează în domeniul inovației bazate pe TIC în educație. Proiectul „Clasa viitorului” este implementat în diferite formate în mai multe țări din Uniunea Europeană și din afara spațiului comunitar, fiind adaptat contextului educațional local și situațiilor financiare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente