14:15:13 28.03.2024
Stiri

De ce este resemnată Greceanîi și înfuriat Dodon?

Opinii 29.06.2015 11:22 Vizualizări3684 Autor: Nicolae Negru
De ce este resemnată Greceanîi și înfuriat Dodon?


Semne diacritice

Chișinăuenii au demonstrat încă o dată că nu sunt dispuși să cedeze capitala unui candidat anti-european. Miza lui Dorin Chirtoacă pe votul geopolitic a fost corectă. Rezultatul său e chiar mai bun decât în 2011, când diferența de voturi dintre el și Dodon a constituit circa 4 mii de voturi. Acum, diferența dintre el și Greceanîi e de aproape 22 de mii de voturi. Greceanîi a pierdut nu pentru că a candidat din partea socialiștilor, ci pentru că este „reprezentanta lui Putin” la Chișinău.

Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem, niciun partid de dreapta nu a fost capabil să le propună alegătorilor un candidat care să-l eclipseze pe Chirtoacă. Cu excepția lui Nantoi, niciun candidat de dreapta nu a reușit să obțină mai mult de 3 la sută din voturi. Prin urmare, ar fi greșit să considerăm că Chirtoacă a câștigat doar votul geopolitic. E juma-juma, cum arătau de fapt sondajele de până la alegeri.

Mulți au votat „de nevoie”, „răul mai mic”. Va ține minte acest „detaliu” vechiul-noul primar? Victoria din Chișinău întărește poziția liberalilor în negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare proeuropene. Cu încheierea turului doi al alegerilor locale, cursul proeuropean al R. Moldova capătă un plus de legitimitate și, poate, o a doua respirație, cetățenii pronunțându-se clar în favoarea orientării vestice. Rogozin nu mai poate pretinde, cu trimitere la unele sondaje, că Guvernul de la Chișinău nu exprimă voința majorității cetățenilor R. Moldova.

Totuși, adepții vectorului estic rămân în continuare o forță de luat în seamă, chiar dacă sunt împărțiți în două tabere. Acestea au concurat în unele orașe, socialiștii cedând de cele mai multe ori în fața ofensivei „Partidului Nostru”, care, spre deosebire de PSRM, apare ca o formațiune anti-sistem. Dacă nu se va „dezumfla” repede, Usatîi îl va umbri pe Dodon.

***

Faptul că Zinaida Greceanîi a pierdut o bătălie care părea aproape câștigată, cerându-se din partea ei doar un mic efort, pe care ea a refuzat să-l facă, o pune într-o lumină nouă. E cazul când perdantul apare mai interesant decât era înainte de competiție.

Deși s-ar părea că epitetul „ghinionistă” nu i se poate aplica unei persoane care a ocupat funcția de ministru al Finanțelor și chiar de prim-ministru, ea se remarcă prin eșecuri spectaculoase. Primul e cel din 2005, când a candidat, din partea PCRM, la aceeași funcție de primar general al municipiului Chișinău. Obținuse majoritatea de voturi din primul tur, dar alegerile nu au fost validate din cauza participării la vot de sub 33 la sută, rata necesară prevăzută de Codul Electoral. Înfrângerea a fost pusă pe seama PCRM, chișinăuenii fiind dispuși, în urma plecării lui Urechean, să boicoteze orice candidat comunist.

Și eșecul ei la prezidențialele din 2009 este o consecință a apartenenței de partid, a erorii lui Voronin, care nu a reușit să obțină „votul de aur” de la opoziția de atunci. Înainte ca Voronin să-i propună să candideze pentru funcția supremă în stat, Greceanîi, modestă, disciplinată, nu manifestase niciun gest care să trădeze aspirațiile ei de mărire. Nici mare entuziasm nu a exprimat când liderul comunist a anunțat „decizia partidului”. Ci doar „recunoștință pentru încredere”.

Ieșit de sub mantaua lui Voronin, Dodon i-a „preluat” și „cadrul de perspectivă”, pe modesta, cumințica Zina, pe care să o „plaseze” oriunde e nevoie mai mare pentru partid. De fapt, ea s-a lăsat ademenită de Dodon cu promisiunea că va fi aleasă la postul de președinte al R. Moldova din partea AIE. Planul a eșuat, fiindcă s-a împotrivit liderul PL, Mihai Ghimpu. Nici participarea la ultima competiție pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău nu pare să fie „proiectul” ei personal, de suflet, ci mai mult o „datorie”. „Rezultatul este care este”, a reacționat ea resemnată la înfrângerea de duminică. Reacția lui Dodon a fost virulentă, fiindcă pierduse nu Greceanîi, ci el cu Putin în persoană. E vina sa că a mizat pe un „soldat al partidului”, disciplinat, perseverent, dar fără inspirație, ghinionist.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md