Marius Epure a declarat că în 2013, atunci când a vorbit pentru prima dată cu Vitalie Proca, a avut mai multe întrebări, la care killerul nu a putut răspunde.

„Am căutat să aflu de la el adevărul şi l-am rugat: „Domnule vreau să ştiu precis pe ce cale merg să te apăr. Ai săvârşit fapta, n-ai săvârşit fapta? Eşti implicat, nu eşti implicat în tentativa de omor de aici din România, pentru care eşti cercetat?” Şi el se vedea că are o nelinişte, nu pot să spun neapărat teamă, dar o rezervă foarte mare. Şi spunea: „Domnule, nu pot să-ţi spun, nu am cum să dau declaraţii. Nu am cum să declar, pentru că-mi pun viaţa în pericol şi a mea, dar şi a familiei mele”. Şi eu i-am zis: „Dar ce are fapta de aici din România cu ceea ce se întâmplă la tine în Republica Moldova?” Abia când am auzit declaraţiile lui de acum am înţeles că era vorba de o faptă anterioară săvârşită în Anglia, urmare a acelei fapte a săvârşit şi fapta din România. Sigur el nu era străin de infracţiuni şi are o mare culpă în ceea ce a făcut, că el e autorul faptelor, dar autorul moral al faptelor se pare că nu este el”, a declarat Marius Epure.

Avocatul a povestit că acum un an, Proca a fost escortat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti, unde a dat depoziţii cu privire la fapta săvârşită în Marea Britanie.

„La cererea lui, a dat declaraţii aici. A dat declaraţii complete asupra a ceea ce s-a întâmplat. „Domnule, uite, abia acum am certitudinea că familia mea a fost scoasă în afara pericolului şi că nu mai poate fi atinsă în momentul acesta de rău care o păştea”. Făcea referire la un anume Druţă de acolo de la dumneavoastră, Vania Pisatel. Şi din momentul în care acest om a fost închis, condamnat definitiv, la 25 de ani de închisoare, am înţeles, el poate să vorbească mai mult şi nu-şi mai pune în pericol familia. Şi ce pot să vă spun e că am văzut pe faţa lui un sentiment grozav de uşurare în momentul când a făcut declaraţia respectivă. Se vedea că nu minte. Era un om care se eliberase de o povară”, a adăugat apărătorul.

Epure mai spune că ancheta ar putea să indice spre mai multe persoane implicate în schema de asasinat.

„Fapta respectivă din Republica Moldova, ce a pornit din Moldova, a continuat în Anglia şi s-a repercutat ulterior asupra faptei din România, având legătură cu fapta din România. Măcar în parte va fi cercetată de procurori ca să pună cap la cap totul şi să vadă dacă într-adevăr ceea ce spune el cu privire la fapta din România este adevărat, pentru că în cazul în care este adevărat, sunt mai mulţi participanţi la săvârşirea tentativei de omor aici în România, decât au fost cercetaţi şi trimişi în judecată. Nu e normal ce s-a întâmplat, să îi dai unui om 20 de ani pentru tentativă de omor, când 20 de ani este pedeapsa maximă pentru omor, pentru fapta consumată, să-l condamni ca şi când ar fi omorât pe cineva, iar în realitate victima tentativei este bine merci, îşi continuă viaţa”, a mai spus avocatul

Amintim că, în interviul oferit pentru Jurnal TV, Vitalie Proca a declarat că a depus mărturii într-un dosar iniţiat în România şi a declarat că omorul lui Gherman Gorbunţov a fost comandat de şeful PD. Vladimir Plahotniuc a negat însă acuzaţiile.