Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.12.2017

Consiliul naţional pentru reforma administraţiei publice va prelua funcţiile Comisiei paritare pentru descentralizare

Consiliul naţional pentru reforma administraţiei publice va prelua funcţiile Comisiei paritare pentru descentralizare

Premierul Pavel Filip a prezidat astăzi şedinţa Consiliului naţional pentru reforma administraţiei publice, la care au participat membri ai Guvernului, ai Parlamentului şi reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare.
 
Şeful Executivului a accentuat că reforma administraţiei publice este o prioritate absolută a Guvernului, aflându-se la baza mai multor reforme sectoriale. „Această reformă reprezintă o piatră de fundament pentru Republica Moldova, creând premisele necesare pentru dezvoltarea socio-economică a ţării”, a spus Pavel Filip.
 
În context, a fost prezentată o retrospectivă asupra paşilor realizaţi privind restructurarea administraţiei publice centrale de specialitate şi anume: reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, reforma instituțiilor cu funcții de reglementare și control, depolitizarea funcției publice, reforma domeniului de cercetare și inovare. În realizarea acestor acţiuni s-a pus accentul pe profesionalism în procesul de selectare a cadrelor, optimizarea costurilor administrative, eficientizarea funcției publice și creșterea motivării financiare a angajaților administrației de stat.
 
„Noi nu doar încercăm să aducem serviciile mai aproape de oameni şi nu doar încercăm să concentrăm toate serviciile într-un ghişeu unic. Elementul de bază este simplificarea şi reducerea numărului de servicii”, a specificat Premierul.
 
Un alt subiect abordat în cadrul şedinţei a vizat reforma administraţiei publice locale (APL), fiind susţinută iniţiativa Prim-ministrului de extindere a formatului Consiliului național pentru reforma administrației publice cu preluarea competenţelor Comisiei paritare pentru descentralizare.
 
În acest sens, Premierul a reiterat necesitatea dinamizării reformei APL, menţionând importanţa unei abordări integrate şi complexe. „Când vorbim de descentralizare, trebuie să luăm în calcul şi posibilităţile. Decentralizarea declarativă nu-şi are sensul, aceasta trebuie să poată fi efectuată. O autonomie fără instrumente fezabile în realizarea acesteia nu-şi are sensul doar prin declaraţii”, a precizat Premierul. Pavel Filip a subliniat că reforma APL nu este orientată şi nu se face pentru primari, fiind centrată pe cetăţeni, astfel încât oamenii să se simtă mai confortabil în noua structură administrativ teritorială a ţării, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus