Oficiali de la Chişinău au transmis condoleanţe Casei Regale şi poporului român

Parlamentul, Guvernul Republicii Moldova, dar și primarul suspendat al capitalei Dorin Chirtoacă transmit condoleanțe Casei Regale a României în legătură cu decesul Majestății Sale Regele Mihai I.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a menţionat că Regele Mihai I a fost un om de stat prin excelență, o personalitate de talie internațională, care a demonstrat un curaj vizionar în cele mai dificile momente din istoria României.

Regele Mihai I și Casa Regală a României au fost și rămân factorul de coeziune pentru întreg poporul român și un model de loialitate, curaj, demnitate și generozitate pentru toți românii, a mai spus președintele Parlamentului.

În mesajul său, premierul Pavel Filip arată că Republica Moldova este alături de poporul român în aceste momente de profundă tristețe, exprimă compasiune familiei îndurerate și va păstra vie memoria Majestății Sale.

„Prin moartea Regelui Mihai, România pierde un conducător cu o vastă viziune democratică, un reper de probitate, modestie şi nobleţe sufletească, un om de o mare înţelepciune şi cu o înaltă valoare umană, care poartă în sine istoria unui popor şi care va rămâne în conştiinţa naţională drept o figură emblematică a istoriei şi culturii româneşti”, se mai spune în mesaj.

Primarul suspendat Dorin Chirtoacă a menţionat că Regele Mihai I al României este şi rămâne a fi personalitatea cea mai de seamă a neamului românesc de după făurirea României Mari.

“Cu siguranţă o stradă, un bulevard sau o piaţă, precum şi instituţii din Chişinău vor purta numele Regelui Mihai şi voi propune acest lucru”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

asa Regală a anunțat astăzi, 5 decembrie, că Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viață, la ora 13.00, la reședința privată din Elveția. Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.