(VIDEO) A fost desemnat cel mai bun film al anului, conform economiştilor din domeniul economiei comportamentale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În acest an, economia comportamentală a intrat în vizorul majorității după ce premiul Nobel pentru Economie i-a fost înmânat economistului american Richard Thaler, profesor al Universităţii Chicago, pentru aplicarea mecanismelor psihologice în economice.

Economiștii din domeniul economiei comportamentale au decis că cel mai bun film este „Marjorie Prime”.

Această ramură a ştiinţelor economice, care îşi poate avea originea chiar în lucrarea „The Theory of Moral Sentiments”, scrisă de către celebrul economist scoţian Adam Smith în 1759, a început în ultimii 30 de ani să câştige teren în faţa curentului raţionalist.

Teoria ghiontului (Nudge Theory) reprezintă una dintre cele mai importante contribuţii ale lui Thaler, prin care acesta scoate în evidenţă importanţa arhitecturii alegerii, pentru care a şi fost criticat de către o parte a zonei politice de dreapta (susţinători tradiţionali ai Şcolii Chicago), fiind definită ca o teorie paternalistă.

Să revenim la filme și la pelicula considerată ca fiind cea mai bună de anul acesta: Marjorie Prime, un film SF care explorează relaţia lui Marjorie, o femeie de 85 de ani, cu o întruchipare a soțului ei decedat, Walter. Soțul reapare în viața ei sub forma de hologramă și acesta funcționează datorită inteligenței artificiale și amintirilor lui Marjorie care-l fac pe Walter să pară real.

„Este iubirea pe care ți-o amintești la fel ca cea reală? Ce ne aducem aminte și ce omitem din trecutul relației?” sunt câteva dintre întrebările pe care filmul le propune spectatorilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...