Firma unui deputat PD câștigă licitații la stat încă „din fașă”, în instituții controlate de democrați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis câteva firme în ultimii 3 ani, iar una dintre ele, fondată în anul 2015 și specializată în lucrări de construcții, a început să câștige licitații la stat încă „din fașă”, la doar 3 luni de la creare. Întreprinderii „Construct Agent Grup” i-a fost încredințat un contract de peste 2 milioane de lei în raionul în care a copilărit și pe care astăzi deputatul îl patronează politic – Florești.

Ulterior, a obținut contracte la Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), unde recent director-adjunct a devenit finul său de cununie, Sergiu Batiușca, apoi – la Spitalul Raional Șoldănești și la Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS). Deputatul a lăsat fără răspuns întrebarea portalului Moldova Curată referitoare la eventualele dividende pe care le-a putut avea din activitatea acestei firme, dar nu le-a indicat în declarația de avere, dar și pe cea dacă statutul său de deputat are vreo legătură cu obținerea acelor contracte, conform unei investigații a portalului moldovacurata.md.

Eugeniu Nichiforciuc a devenit deputat în luna februarie 2015, când unii parlamentari PDM, aleși la scrutinul din noiembrie 2014, au decis să plece în Guvern. Exact cu 20 de zile înainte, el își înregistra propria companie de construcții, „Construct Agent Grup”. Peste doar 3 luni de la fondare, această firmă a câștigat primul contract cu statul. Așa arată datele de la Agenția Achiziții Publice.

Primul contract cu statul: valoarea – 2 milioane de lei

La 19 mai 2015 „Construct Agent Grup” a obținut un contract de 2 773 046 de lei de la Primăria satului Ciripcău, Florești, pentru a efectua lucrări de „modernizare energetică a clădirii gimnaziului „Constantin Stere””. Primarul comunei, Mihail Donos, care și-a câștigat mandatul candidând pe lista PDM, spune că la concurs au participat, din câte își amintește, cel puțin 5 companii. La întrebarea cum de a fost aleasă o întreprindere care tocmai se crease și nu avea lucrări efectuate pentru a-și proba aptitudinile, el a răspuns că firma a demonstrat că mai realizase lucrări de construcții: „Această firmă efectuase lucrări până a fi contractată de noi. În raionul Cantemir, din câte îmi amintesc, am fost cu specialistul și s-a uitat la lucrările efectuate, la calitate. La moment eu sunt satisfăcut de lucrările care au fost făcute. Urmează să fie pusă în funcțiune cazangeria, dar deocamdată nu ne grăbim pentru că în acest sezon încă rămânem la încălzire pe bază de gaz. Din primăvară vom testa trecerea la biomasă. Clădirea gimanziului, care are trei etaje, a fost acoperită cu penoplast de 15 centimetri, au fost schimbate geamurile, ușile și 30% din calorifere”.

Primarul mai spune că la alegerea câștigătorului licitației nu ar fi contat faptul că proprietarul e deputatul Nichiforciuc. „Nu l-am văzut în ochi pe deputat. L-am văzut pe șeful șantierului care s-a ocupat de construcție. Dar în rest nici o conversație n-am avut. Din grupul de lucru au făcut parte 9 membri, inclusiv eu. Ne-am uitat după prețurile pe care le confirmau prin rapoartele înaintate față de primărie. Asta a fost o companie care ne-a aranjat cel mai mult. Am controlat și calitatea materialelor. Sunt și deputați între deputați. Eu înțeleg că din cauza incompatibilității funcției nu i se permite, dar nu l-am văzut o dată să vină pe șantier, nu l-am văzut o dată să vină cu anumite propuneri. Am avut o conlucrare extrem de bună cu băieții care au fost în brigada de construcție”, ne-a mai declarat Mihail Donos.

Două contracte cu AIPA. Unul – obținut prin licitație, altul – prin negocieri directe

Următoarele două contracte cu statul i-au fost oferite firmei „Construct Agent Grup” de către Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA). La 21 decembrie 2016 agentul economic a câștigat o licitație pentru efectuarea „lucrărilor de reparație a etajului 17 din cadrul AIPA”. În total, 10 agenți economici și-au depus ofertele, însă a fost aleasă firma deputatului Nichiforciuc, cu oferta de preț 690 de mii de lei.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...