„O situaţie de votare la limita legalităţii se atestă într-o secţie din raionul Briceni, unde pe liste suplimentare au votat persoane care au obţinut viza de reşedinţă după data de 14 iunie”, a precizat şeful misiunii de monitorizare Promo-LEX, Pavel Postică, în cadrul conferinţei de totalizare a desfăşurării scrutinului de astăzi.

Printre cele mai frecvente nereguli sesizate de observatorii Promo-LEX se numără vinderea alcoolului în imediata apropiere de secţiile de votare, agitaţia electorală deschisă şi mascată din partea deputaţilor, consilierilor şi a concurenţilor electorali (în secţii din Taraclia, Bălţi, Chişinău), precum şi transportarea organizată a alegătorilor la secţiile de votare.

Un caz ieşit din comun a avut loc într-o secţie din Dubăsari, unde simpatizantul unui concurent electoral colecta buletinele de identitate ale persoanelor în etate. Potrivit Promo-LEX, oamenii legii au intervenit şi urmează să stabilească despre ce este vorba.

O altă situaţie deocheată a avut loc la Comrat, unde unei persoane nu i s-a permis să voteze din cauza actului de identitate expirat. Reacţia bărbatului a fost să înşface un buletin de vot şi să fugă, dar a fost reţinut.

În mai multe secţii de votare din suburbiile capitalei s-a observat transportarea organizată a alegătorilor, precum şi la Comrat.

Tot la Comrat, Leova, dar şi în secţii din capitală s-a sesizat prezenţa în incintă sau în apropiere a persoanelor neautorizate, printre care şi deputaţi.

Nereguli au avut loc şi la o secţie din Ghidighici, unde o persoană a încercat să bage 4 certificate medicale pentru a organiza votarea la domiciliu, iar la Făleşti, observatorul din partea unui partid politic a blocat timp de o oră accesul în secţie a persoanelor care nu locuiesc în localitatea cu pricina, deşi au acolo viza de reşedinţă.

Un caz de corupere a alegătorului a fost sesizat la secţia din Drăguşeni, Şoldăneşti, unde un simpatizant al unui partid i-a oferit 100 de lei unei persoane. Poliţia a intervenit, dar s-a dovedit că, de fapt, era vorba despre întoarcerea unei datorii.

În capitală, observatorii Promo-LEX au raportat 22 de cazuri în care buletinele de vot au fost păstrate nesigur, 38 de cazuri când la o distanţă mai mică de 50 de metri se comercializa alcool, trei cazuri de tentativă de corupere a alegătorilor şi 8 cazuri de influenţare a acestora.

Totodată, observatorii Promo-LEX informează că numărul contestaţiilor în turul II este mai mare decât în primul tur.