Andrei Năstase şi Maia Sandu, care au participat în ediţii diferite la emisiunea „Important”, de la TVC21, au răspuns la întrebări similare, inclusiv cum va arăta lista pentru alegerile din 2018, dar şi modul în care vor fi aleşi candidaţii.  Liderii PDA şi PAS afirmă că sunt pregătiţi să ia puterea şi împreună cu oameni de bună credinţă să schimbe lucrurile în ţară. 

„Să venim cu o listă de oameni credibili pe care oamenii să-i vrea să îi sprijine, în care oamenii să aibă încredere şi care să ne ajute să mobilizăm societatea la următoarele alegeri astfel încât să putem să dăm o lovitură puternică binomului Plahotniuc-Dodon. Noi avem sarcina să ne consolidăm şi să consolidăm în jurul nostru societatea care vrea să dea o lovitură acestor doi - Plahotniuc, Dodon. Asta este şansa noastră”, a declarat Maia Sandu.

„La baza acestei coaliţii sunt câteva principii ale colaborării noastre: reciprocitatea, paritatea, egalitatea dintre cele două partide, disponibilitatea pentru reprezentanţi ai forţelor civice şi politice din ţară, dar cu nişte mici condiţii. Oameni buni, oameni integri, oameni capabili să facă schimbarea vor putea să aplice. Înţeleg foarte bine cât este de complicat să preiei puterea. Doar consolidaţi, doar uniţi, conjungându-ne eforturile o putem face”, a precizat Andrei Năstase.

Totodată, liderii forţelor antioligarhice susţin că la elaborarea listei comune nu se va ţine cont de cifre sau procente şi că principiile după care vor fi aleşi oamenii sunt integritatea, calitatea, profesionalismul, meritocraţia etc.

„Noi nu ne axăm pe numere şi pe cifre concrete. Noi nu ne axăm pe procente de la un partid sau altul. Noi ne axăm pe calitatea oamenilor. Deci, cei care vor face dovadă că au candidaţi de o valoare mai mare, aceia vor obţine mai multe locuri pe listă. Asta e principiul de care ne ghidăm. E important să venim cu o echipă foarte bună - de la primul până la ultimul să fie toţi foarte, foarte buni. Noi avem nevoie să preluăm puterea, avem nevoie de această fereastră de oportunitate în care să reuşim să consolidăm instituţiile statului”, susţine preşedinta PAS.

„Am exclus matematica pentru că nu matematica ne interesează în momentul de faţă, ne intresează calitatea, nu numărul ne interesează. Dacă cei mai buni vor fi de la Platforma DA, ei vor fi între 50. Dacă cei mai buni vor fi de la PAS, ei vor fi primii. Problema se pune în calitate şi când am vorbit despre calitate, am vorbit din mai multe perspective: a integrităţii, a profesionalismului, a meritocraţiei şi nu în ultimul rând, a rezistenţei faţă de ispitele, de tentativele şi tot de ce este în stare actualul regim. Întâi de toate vom demonstra cetăţeanului, alegătorului că suntem mai buni decât ceea ce propune binomul Plahotniuc-Dodon”, spune Andrei Năstase.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr şi preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate au fost solicitaţi să comenteze declaraţiile şefului legislativului, care a menţionat că nu vede nimic anormal într-o coaliţie cu forţele antioligarhice, dar şi posibila funcţie de speaker pentru Andrei Năstase în condiţiile în care premier ar fi Vladimir Plahotniuc. 

„Ăsta este punctul de vedere al domnului Candu. El nu vede nimic anormal nici în faptul că naşul lui dă ordine la Procuratură şi la justiţie, el nu vede nimic anormal că naşul lui vine şi face anunţ de un lucru sau altul pe care Guvernul îl execută fără să discute nimic”, a spus Maia Sandu.

„Preşedinte de Parlament nu ajungi pur şi simplu. Dar credeţi-mă, în momentul în care voi avea acest suport politic şi aş ajunge preşedinte de Parlament, Plahotniuc numai prim-ministru nu va fi. Plahotniuc va sta la puşcărie, iar alături de el vor ajunge şi Dodon, şi Candu, şi Iaralov, şi Costea Botnari, şi Vasile Botnari şi toţi cei care fură astăzi ţara”, a punctat Andrei N ăstase.

Liderii PAS şi PDA au fost întrebaţi şi ce cred despre activitatea primarului interimar al capitalei. 

„În momentul în care Partidul Democrat i-a făcut această ofertă care contravine legii şi bunului simţ şi omul a acceptat această ofertă e suficient ca să putem să ne facem o opinie despre această persoană. Din păcate, Primăria este în mâinile PD-ului de mai mult timp, aşa cum sunt mai multe instituţii”, crede Maia Sandu.

„Din păcate, deocamdată văd numai fumigene decât acţiuni. Văd că se răsteşte la unul, văd că se răsteşte la altul. Era şi de aşteptat că venind de pe filiera lui Plahotniuc şi a Partidului Democrat era normal ca să elimine ceea ce înseamnă Chirtoacă, Ghimpu şi altceva eventual, tehnocraţi şi să pună nişte oameni controlabili, vulnerabili”, susţine Andrei Năstase.

Totodată, cei doi lideri au menţionat că sprijină iniţiativa societăţii civile de a iniţia un referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, dar că aceasta nu trebuie politizată. În altă ordine de idei, a răsunat ideea că dacă am fi avut o guvernare căreia să îi pese de popor, acum Republica Moldova ar fi fost un stat democratic şi prosper.

„523 de mii de pensionari din Republica Moldova au o pensie sub limita de existenţă, dintr-un număr de 712 mii de pensionari. Ştiţi care este minimul de existenţă în Republica Moldova, imaginaţi-vă, e 1566 de lei. Ei, cum să trăieşti cu 1566 de lei? Iată vă dau un top al ruşinii emis de către Serviciul Fiscal. Cunoaşteţi că cinci întreprinderi au acumulat datorii de peste un miliard de lei. Iată o nouă schemă prin care regimul oligarhic fură cetăţenii şi fură statul Republica Moldova. Un miliard de lei!”, a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Eu am un sfat pentru toţi corupţii - mai bine să facă acum puşcărie, cât sunt tineri, pentru că mai târziu, când vor fi mai în vârstă şi mai bolnavi, va şi mai greu. Mai bine acum să recunoască şi să înceteze cu abuzurile. Vreau să fie clar pentru toată lumea - nu doar Plahotniuc va răspunde pentru toate abuzurile comise, dar şi toţi cei care îl ajută pe Plahotniuc vor răspunde la fel”, a punctat lidera PAS.

Persoanele vizate nu au comentat afirmaţiile.