Irlanda de Nord trebuie să părăsească Uniunea Europeană în aceiași termeni ca restul Regatului Unit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Irlanda de Nord trebuie să părăsească Uniunea Europeană în aceiași termeni ca restul Regatului Unit, a susținut luni Arlene Foster, lidera Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), formațiune ale cărei mandate în Camera Comunelor îi asigură o majoritate parlamentară guvernului britanic condus de Theresa May, potrivit Reuters.

„Irlanda de Nord trebuie să părăsească UE în aceiași termeni ca restul Regatului Unit. Nu vom accepta nicio formă de divergență de reglementare care separă Irlanda de Nord, politic sau economic, de restul Regatului Unit. Iar integritatea constituțională și economică a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu trebuie să fie compromisă în niciun fel”, a spus Arlene Foster, potrivit Agerpres.

Începând din ianuarie, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat, ceea ce a sporit șansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani. Principalul impediment în negocierile dintre formațiunea naționalistă Sinn Fein și Partidul Democrat Unionist (DUP) este dezacordul cu privire la drepturile vorbitorilor de limbă gaelică.

Londra s-a văzut nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord — primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei — întrucât până la 6 noiembrie la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărțite. În luna octombrie, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, lansase mai multe avertismente în acest sens.

Acordul de pace din 1998, care a pus capăt violențelor interconfesionale ce durau de 30 de ani în Irlanda de Nord, a instaurat un mod de guvernare comun între unioniști și naționaliști, însă demisia în luna ianuarie a vicepremierului Martin McGuinness a distrus coaliția respectivă.

În trecut, guvernul din Irlanda de Nord a trebuit să fie suspendat în mai multe rânduri de către Londra; ultima oară acest lucru s-a întâmplat în 2007.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...