10:29:49 16.04.2024
Stiri

REȚETE // Cum să mănânci CORECT nucile caju şi ce beneficii au?

Știri 04.12.2017 18:30 Vizualizări9687 Autor: Ziarul National
REȚETE // Cum să mănânci CORECT nucile caju şi ce beneficii au? sursa: eva.ro


Fac parte din aceeaşi familie cu fisticul şi sunt considerate un superaliment. Descoperă cum să mănânci corect nucile caju şi ce beneficii au ele pentru sănătate.

Nucile caju sunt înrudite cu fisticul şi fructele de mango, făcând parte din aceeaşi familie. De aceea nucile caju sunt considerate fructe, fiind foarte folosite în Brazilia. În ultima perioadă le găsim foarte uşor şi la noi, începând să fie din ce în ce mai consumate şi de către români. Ele sunt mai dulci şi cremoase decât nucile româneşti şi migdalele, sunt la fel de bogate în grăsimi bune şi aduc o mulţime de beneficii pentru sănătate.

Versatilitatea lor le-a făcut să intre rapid în meniurile vegetarienilor şi a veganilor, deoarece nucile caju pot să înlocuiască cu succes brânza, untul, laptele de vacă şi smântâna. Toate aceste produse lactate există în varianta vegană, având la bază doar nucile caju.

Ce conţin nucile caju?

Acestea au o mulţime de nutrienţi, cum ar fi: magneziu, fosfor, calciu, seleniu, zinc, cupru, potasiu, vitaminele C, E, K, B1,B 2, B3, B6, acid folic, fier, fibre, proteine şi grăsimi sănătoase omega-3.

Nucile caju: beneficii

1. Consumate cu moderaţie, nucile caju sunt bune în curele de slăbire

Combinaţia lor de grăsimi omega 3, fibre şi proteine conferă saţietate şi împiedică apariţia senzaţiei de foame, de aceea nucile caju pot să fie consumate atunci când ţii dietă şi nu te îngraşă.

O porţie zilnică de 16-18 nuci caju crude conţin cinci grame de proteine şi 13 grame de grăsimi, astfel că este de preferat să le alegi pentru gustările sănătoase dintre mese. Ca să faci o comparaţie, 14 jumătăţi de nucă conţin patru grame de proteine şi 18 grame de grăsimi. Potrivit site-ului The World's Healthiest Foods, un sfert de cană cu nuci caju conţin aproximativ 221 de calorii.

Un studiu apărut în publicaţia Obesity arată că persoanele care obişnuiesc să consume nuci caju şi alte oleaginoase de două ori pe săptămână au un risc mult mai redus de a se îngrăşa în comparaţie cu cele care nu includ aceste alimente în dieta lor.

2. Scad colesterolul şi trigliceridele

Numeroase cercetări arată că atunci când sunt consumate în cadrul unei diete echilibrate, nucile caju şi celelalte oleaginoase scad trigliceridele şi colesterolul rău.

3. Nucile caju au grijă de inima ta

Potrivit unei cercetări publicate în British Journal of Nutrition, consumul moderat de nuci reduce riscul de boli cardiace coronariene. Specialiştii recomandă persoanelor care au probleme cu inima să consume de cel puţin patru ori pe săptămână câte un pumn mic de nuci caju crude, deoarece au un efect protector.

4. Întăresc sistemul osos

Datorită conţinutului ridicat de cupru, magneziu şi calciu nucile caju protejează oasele şi întăresc sistemul osos. De asemenea cuprul din caju este vital pentru enzimele care sunt implicate în combinarea colagenului și elastinului, dând substanță si flexibilitate oaselor și încheieturilor.

5. Nucile caju previn formarea pietrelor la fiere

Potrivit unui studiu realizat pe 80.000 de femei, se pare că femeile care consumă cel puţin 30 de grame de nuci pe săptămână, precum caju, au un risc cu 25% mai mic de a face pietre la fiere.

Cum să mănânci corect nucile caju?

Alege întotdeauna nucile caju crude, evitându-le pe cele prăjite şi sărate. De preferat este să laşi nucile caju în apă 2-3 ore înainte de a le consuma, deoarece vor fi mai uşor de digerat.


Cum să faci lapte din nucile caju

Laptele din nucile caju nu mai trebuie scurs de pulpă, cum se procedează cu laptele de migdale de exemplu.

După ce s-au înmuiat câteva ore în apă, nucile caju se mixează în blender cu o cantitate dublă sau triplă de apă.

Ingrediente:

1 cană cu nuci caju, înmuiate în apă câteva ore

2-3 căni cu apă

puţină sare de mare

puţină miere de albine (opţional).

Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează până ce obţii un lapte cremos.

Cum să faci unt din nucile caju

Untul din caju este bun pentru sistemul osos, deoarece are un conţinut ridicat de cupru şi magneziu, dar şi o dulceaţă aparte spre deosebire de toate celelalte tipuri de nuci. Poţi să-l foloseşti pe pâine prăjită cu felii de banane, în prăjituri în locul untului obişnuit, în smoothie-uri cremoase şi hrănitoare, dar şi pentru a face un sos dulce sau sărat în funcţie de preferinţă.

Cum să-l prepari acasă: cumpără 500 grame de nuci caju crude, pune-le 10 minute la cuptor, lasă-le la răcit şi mixează-le în robotul de bucătărie cu foarte puţină sare de mare, timp 5-10 minute până când îşi eliberează uleiurile şi se transformă într-o pastă cremoasă. Poţi să adaugi şi fulgi de cocos pentru o aromă puternică de cocos.

Sursa: eva.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md