Ambasadorul SUA în Rusia explică motivele deteriorării relațiilor dintre Washington și Moscova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noul ambasador american în Rusia, Jon Huntsman, a declarat luni într-un interviu acordat ziarului financiar rus Vedomosti că unul dintre motivele răcirii relațiilor dintre cele două țări a fost „ingerința” Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016, potrivit RIA Novosti.

„Nu aș vrea să evidențiez o singură cauză, dar trebuie să spun că amestecul în alegerile prezidențiale americane din 2016 a jucat un rol important. Cred că Rusia subestimează impactul pe care l-a avut aceasta atât asupra alegerilor în sine, cât și asupra persoanelor interesate de scrutin, care urmăreau procesul electoral. În politica americană, sistemul de alegere a șefului statului este sacru. Și pentru noi este important să credem că acest sistem se bazează pe încredere și corectitudine. Orice încercare de a submina acest sistem va fi privită drept o încălcare extrem de inadecvată și supărătoare „, a spus el în interviu.

Înainte de aceasta însă situația din Ucraina a cauzat deteriorarea relațiilor dintre SUA și Rusia, a explicat Jon Huntsman în primul său interviu amplu acordat presei ruse de la venirea sa la post în octombrie.

„Amestecul (în alegeri) s-a adăugat în coșul de neîncredere. Și nu vom reuși să ieșim decât după ce vom înțelege motivele care ne-au adus aici și decât după ce ne vom ocupa de ele”, a adăugat ambasadorul, recunoscând că „încrederea dintre Rusia și SUA este zero”.

„Încrederea este o condiție prealabilă pentru conlucrare și progresul în relațiile dintre oameni și între țări. Fără încredere nu se poate face nimic”, a reiterat șeful misiunii diplomatice americane la Moscova, subliniind că un progres în privind dosarului Ucraina ar putea conferi un impuls relațiilor bilaterale ruso-americane.

„Ucraina este esențială pentru restabilirea relațiilor noastre cu Moscova”, a insistat Jon Huntsman, în contextul în care reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, sublinia recent în publicația Politico necesitatea desfășurării unei adevărate operațiuni de menținere a păcii în Ucraina, întrucât acordurile de la Minsk nu mai funcționează, apreciind că ultimele sale discuții cu emisarul președintelui rus Vladislav Surkov au reprezentat un pas înapoi.

Interviul lui Jon Huntsman apare la câteva zile după ce Michael Flynn, fostul consilier pentru securitatea națională al președintelui american Donald Trump, a fost inculpat pentru că a mințit anchetatorii în cadrul dosarului privind ingerința rusa în alegerile prezidențiale de anul trecut în SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...