Fără prag de participare, „trei din trei” candidaţi democraţi, aleşi în funcţii de primar în Sîngera, Berlinţi şi Lăpuşna

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Încă „trei din trei” candidaţi democraţi au fost aleşi în funcţii de primar. Asta chiar dacă în două dintre cazuri rata de participare a fost de sub o treime din alegători. Totuşi, ţinând cont că la alegerile repetate şi la turul doi al alegerilor nu mai există praguri de participare, toţi trei urmează a ajunge şefi la Primăriile localităţilor în care au fost aleşi.

Astfel, în urma turului doi al alegerilor locale noi, din 3 decembrie, fostul primar liberal-democrat al oraşului Sîngera, mun. Chişinău, Valeriu Poiată (2010-2015), a fost reales în funcţia de primar, doar că deja din partea Partidului Democrat din Moldova.  Pentru acesta şi-au dat voturile 53,76% din totalul celor 31,88% de alegători înscrişi în lista de bază, care au participat la alegeri.

Vedeţi şi: Un democrat „calificat” de PDM ca învingător, chiar dacă a fost ales de 25% din alegători şi urmează a fi organizate alegeri repetate

Cea mai înaltă rată de participare a fost înregistrată în comuna Berlinţi, raionul Briceni, acolo unde candidatul democrat Oleinic Victoria a fost aleasă cu 51,41% din voturi. Acolo rata de participare a fost de 61,96%.

Tot ieri, în comuna Lăpuşna, raionul Hînceşti a fost organizată votarea repetată. Asta după ce în cadrul alegerilor locale noi din 19 noiembrie, unicul candidat înscris în listă, democratul Ion Bubuioc a înregistrat un număr insuficient de voturi, alegerile fiind anulate. De această dată, rata de participare a fost şi mai scăzută, de 22,58% din alegători. Cu toate acestea, în condiţiile în care nici pentru alegerile repetate nu există un prag de participare, candidatul a fost ales în funcţie.

Denumirea circumscripţiei

Rata de participare %

Concurenți electorali

Voturi acumulate

orașul Sîngera, municipiul Chișinău

 

 

31,88

Poiata Valeriu

Partidul Democrat din Moldova

1937

(53,76%)

 

Brînzila Sergiu

Partidul Politic ”Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”

1666

(46,24%)

comuna Berlinți, raionul Briceni

 

 

61,96

Oleinic Viorica

Partidul Democrat din Moldova

510

(51,41%)

Beliciuc Iurii

Partidul Politic ”Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”

482

(48,59%)

comuna Lăpușna, raionul Hîncești

22,58

Bubuioc Ion

Partidul Democrat din Moldova

1131

După confirmarea rezultatelor și validarea mandatelor primarilor aleși de către instanța de judecată, Comisia Electorală Centrală și consiliile electorale de circumscripție respective vor publica rezultatele definitive.

 
 
 

Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...