Disputele dintre Rusia şi Turcia nu slăbesc din intensitate. De această dată, Moscova a prezentat probe care îl incriminează pe preşedintele de la Ankara că ar face trafic de petrol cu gruparea Statul Islamic. Recep Erdogan spune, însă, că nu va răspunde reacţiilor emotive ale ruşilor.

Ministerul rus al Apărării a declarat că preşedintele Erdogan este implicat direct în contrabanda cu petrol. Drept dovadă au fost prezentate hărţi cu principalele căi de transport al combustibilului către Turcia, exact din zone aflate sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic.

Antonov a adăugat că, de pe 30 septembrie, când au început raidurile aeriene rusești în Siria, venitul jihadiștilor de pe urma contrabandei cu petrol s-a înjumătățit. De cealaltă parte, preşedintele Turciei respinge vehement acuzaţiile care i se aduc şi le califică drept calomnii.

Recep Erdogan a mai anunţat că nu-şi doreşte escaladarea crizei dintre Rusia şi Turcia şi a denunţat sancţiunile impuse, ca urmare a doborârii avionului Su-24. Totuşi, în condiţiile actuale, liderul de la Ankara a afirmat că țara este pregătită să se descurce și fără gazele rusești, care, actualmente, reprezintă principala sursă de energie. Ieri, presa rusă a comunicat că autorităţile de la Kremlin ar putea îngheţa, pentru mai mulți ani, lucrările la proiectul gazoductului Turkish Stream, conceput ca o alternativă pentru South Stream. Conducta urma să traverseze Marea Neagră până la granița dintre Turcia și Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei.