Actualitate

Americanii vor finanţa media maghiară secată de bani în războiul cu premierul Viktor Orban

Media maghiară improvizează modalităţi de a furniza ştiri pe lângă activitatea în presă a guvernului, potrivit Bloomberg.

Departamentul de Stat al Americii va acorda până la 700 de mii de dolari pentru a stimula creşterea de instituţii de presă în afara capitalei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA, Richard Damstra. Termenul până la care diverşi aplicanţi, care doresc să susţină un mod obiectiv de a face presă, se va încheia în ianuarie, iar finanţările nu vor fi acordate decât după alegerile parlamentare din luna mai.

Ungaria a coborât, anul acesta, pe locul 71 în clasamentul libertăţii jurnaliştilor, realizat de către organizaţia non-profit Reporters Without Borders (Reporteri fără frontiere – n. red), de pe locul 23, poziţie pe care s-a aflat în 2010, an în care Viktor Orban s-a întors în funcţie, în timp ce aliaţii săi au cumpărat posturi de televiziune şi radio, adesea din banii statului.

Acţiunile represive împotriva instituţiilor media independente din Ungaria au generat tensiuni cu Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Diplomaţii americani au atras atenţia asupra îngrădirii libertăţii presei şi poziţiei precare pe care o au furnizorii independenţi.

„Stăpânirea instituţiilor media este atât de puternică în unele zone rurale, încât doar propaganda guvernamentală este disponibilă în mass-media locală şi regională”, a spus Agnes Urban, un analist al institutului de cercetare Mertek.

Guvernul maghiar respinge afirmaţia potrivit căreia ar suprima independenţa instituţiilor media. „Nimeni nu restricţionează libertatea presei în Ungaria”, a declarat Levente Magyar, secretar de stat la Ministerul de Externe, în luna octombrie.

Sursa: Zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *