Iurie Reniţă: Pe agenda bilaterală nu există subiectul unirii Republicii Moldova cu România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe agenda politică bilaterală, agreată atât de Chişinău, cât şi de Bucureşti, nu există subiectul unirii Republicii Moldova cu România. Declarația îi aparține Ambasadorului Republicii Moldova, Iurie Reniţă, care îşi încheie după cinci ani misiunea la Bucureşti.

Întrebat dacă poporul din Republica Moldova îşi doreşte să facă parte din România sau preferă o identitate mai degrabă proprie, Reniță a explica că, mai degrabă, țara noastră își dorește să fie credibilă și eligibilă în ceea ce privește parcursul european pe care s-a angajat să îl parcurgă.

„Vedeţi, sunt mai multe opţiuni. Trebuie să pornim de la realităţi. Între dorinţă şi realităţi este o diferenţă şi o discrepanţă mare. Haideţi să pornim de la realităţi. Să ne axăm pe proiectele la care am făcut referire, să consolidăm Republica Moldova, să-i conferim multă credibilitate şi eligibilitate pentru procesul de integrare europeană. În prezent, pe agenda politică bilaterală, agreată atât de Chişinău, cât şi de Bucureşti, nu există un asemenea subiect”, a explicat ambasadorul, în cadrul unei emisiuni la Digi24.

„Vreau să vă zic că noi suntem chiar foarte uniţi. Uitaţi: şi lingvistic, şi cultural, mai recent, şi comercial şi economic. Vedeţi, există o apropiere şi ziceam, apropierea de România înseamnă apropierea de UE. Fiindcă România este parte integrantă a UE”, a mai spus Reniță.

Republica Moldova face parte din competiția geostrategică dintre Bruxelles și Moscova, comentează jurnaliștii români. Uniunea Europeană a semnat cu Chișinăul un acord de asociere, care să ajute la o integrare europeană pe temen lung și a permis libera circulație a cetățenilor moldoveni în Europa. Rusia pare hotărâtă să nu piardă această țară din sfera sa de influență. Își continuă propaganda anti-Vest și profită de scandalurile uriașe de corupție din Moldova pentru a câștiga teren.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...